Гърци канят синдикалисти от Булфанко на стачка в Атина
Гърци канят синдикалисти от Булфанко на стачка в Атина / netinfo

Българските и гръцките власти ще обединят усилията си за решаване на кризата в текстилната фабрика „Булфанко". За това се договориха областният управител на Кърджали Иванка Таушанова и номархът на областта Родопи Аристидис Янакидис в присъствието на синдикалисти и работници. На преговорите в Комотини, които продължават и в момента, гръцките синдикати са поканили българските си колеги на общонационална стачка в Атина на 24 февруари, на която да бъдат поставени и исканията на шивачките от България. По думите на профсъюзния лидер Панделис Магалиос, синдикатите в област Родопи правят всичко възможно холдингът „Фанко" да се стабилизира и да се удължи действието на досегашния оздравителния план, защото положението в Гърция е не по-малко тревожно и работниците там също са без заплати. Фирмата има клиенти и производството й се търси, към настоящия момент обаче тя е натрупала задължения, с които не може да се справи без подкрепата на държавата, твърдят преговарящите. Само за ток задълженията й надхвърляли 2 милиона евро. За да спаси компанията, правителството я подпомогнало с 34 млн евро, но било санкционирано от ЕС.
От година и половина „Фанко" на практика се управлява от синдик, представител на банките-кредитори. Той успял да изправи фирмата на крака и да стопи дълговете й с 90 милиона, но световната финансова криза задълбочила нещата и в момента проблемът може да се реши само на държавно ниво, категорични са властите в Комотини.
Областният управител Таушанова, с чиито усилия стана възможна срещата в Комотини, е обещала да запознае социалния министър Тотьо Младенов със ситуацията. 
Според гърците, би било добре социалните министри на двете съседни държави да седнат на масата за преговори и да потърсят взаимно приемлив изход от кризата.