МОСВ предупреждава за повишаване на речните нива в страната
МОСВ предупреждава за повишаване на речните нива в страната / cнимкa: Sofia Photo Agency

Повишаване на речните нива в много райони на страната се очаква в следващите един-два дни, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. По-значително ще е повишаването на речните нива в Рило-Родопската област, южните и източните райони на страната.

НИМХ разпространи информация, че през периода 12-16 февруари се очакват високи води по река Камчия и в долното течение на реката са възможни разливи. Валежните количества за целия период в повечето места ще са до 10-20 л/кв.м, но в отделни райони, главно на Южна България и Рило-Родопската област - и над 30-40 л/кв.м. Предстои обилно снеготопене в равнинната част от страната, където има снежна покривка, и в планинските райони под 1400 метра.

Оперативното звено за управление на водите в извънредни ситуации в министерството информира областните управители и кметовете да предприемат необходимите действия за провеждане на високите води през язовирите общинска собственост. Дадено е указание да се осигури свободен обем от поне 25% за поемане на високата вълна в общинските язовири и да се осигури дежурство за предупреждение при преливане.