Определят райони за разходки на домашните любимци на столичани
Определят райони за разходки на домашните любимци на столичани / cнимкa: Sofia Photo Agency

Всички кметове на общини в София са длъжни да предложат определени места за разхождане на кучета в съответните райони. Това нареди кметът Йорданка Фандъкова. Информацията за предложените места за разходка на домашните любимци ще бъде достъпна за обсъждане от гражданите във всяка районна администрация за период от 14 дни, след което ще се издаде заповед от кмета на съответния район за утвърждаване на алеите за разходка.

При изготвянето на предложенията си, районните кметове ще трябва да се съобразят с Наредбата за домашните животни, настоява Фандъкова. Според текстовете в нея е забранено разхождането на кучета в детски градини и училища, здравни заведения, на детски площадки, разхождането им в градските паркове и градини за времето от 9.00 до 18.00 ч., като тази забрана не важи за специално определените места.

Наредбата задължава собствениците да осигурят такова поведение на любимеца им, което да е безопасно за живота и здравето на околните, да не ги оставят без надзор, да носят необходимите регистрационни документи, да почистват изпражненията на кучетата, при транспортиране в градския транспорт, да бъдат на къс повод и с намордник или в транспортен кафез.

След утвърждаване на алеите за разходки, ще започнат проверки, а контролните органи ще изискват паспорта на домашния любимец за проверка на регистрацията му и документ за платена годишна такса от 24 лева, напомнят от общината.

За констатирани нарушения наредбата предвижда глоби от 20 лева, а при повторни нарушения до 200 лева.

Всички притежатели на домашни любимци може да дадат предложенията си в указания срок.