Тежка нощ за екипите на ГЗ в Смолянско, все още има села без ток
Тежка нощ за екипите на ГЗ в Смолянско, все още има села без ток / dariknews.bg

Към момента няма сведения за затворени пътни участъци на територията на област Смолян, работи се за пробиването на пътя до с. Мугла. По информация от ОПУ през проходите Рожен, Пампорово, Превала, Печинско, както и пътя Батак - Доспат, има наложени ограничения - всички автомобили да се движат с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета.

Няма сведения за откъснати населени места и такива без водоснабдяване и телефонни връзки, информират от областната дирекция на полицията. Без електрозахранване към 10 часа в община Девин са селата  Ягодина, Триград, Кестен, Водни пад, Жребово; в община Смолян - Гела, Стикъл, Солища, Могилица, Кремене, Турян, Кошница, Бориково, Кошуте, Черешките, Ухловица, Арда, Стойките, Хасовица, Писаница, Левочево, Бостина, Стража, курортните ядра "Хайдушки поляни" и "Малина" и кв. Езерово в Смолян. В община Златоград без електричество са Върли дол, Шадийца, Оградна и махала Печинско.

През нощта на територията на община Златоград са паднали валежи от дъжд - 96 л./кв.м.; в Смолян, Чепеларе и Девин - от сняг и дъжд около 40-45 л./кв. м. Към момента няма опасност от преливане на язовира и хвостохранилището край Златоград.

Екипи на Гражданска защита (ГЗ) са се отзовали на редица сигнали за аварии. Около 22.20 часа снощи е получен сигнал за паднало дърво върху два леки автомобила на бул. "България" в Смолян, в района на автогарата. Екипна ГЗ и полицейски екип от РУ МВР са отстранили падналото дърво. Един час след полунощ, екипите на ГЗ са изтеглили закъсал автомобил на ул. "Студентска". В 1.55 часа е получен сигнал за закъсали два тира на главния път между Чепеларе и разклона за Пампорово и връх Рожен. Екип на отряда за аварийно-спасителна дейност е отишъл на място. Тировете са изтеглени до подходящ участък от пътя, където не пречат на движението.

В 2.40 часа е получен сигнал за закъсал автомобил на ул. "Христо Смирненски", който също е бил изтеглен. От сутринта спасителните екипи на ГЗ, пожарната и полицията се отзовават на редица сигнали за закъсали автомобили и своевременно оказват помощ.

През изтеклото денонощие екипи на пожарната са извършили 3 отводнявания - 2 в Рудозем и 1 в Златоград, отстранили са паднали дървета по пътя Доспат-Батак и са гасили един пожар в лек автомобил, съобщават още от полицията. Общо 10 пътно-транспортни произшествия с материални щети, без пострадали участници в движението, са регистрирани през изтеклото денонощие на територията на ОД на МВР в Смолян.