Хакерските атаките се превръщат във все по-сериозна заплаха за Запада
Хакерските атаките се превръщат във все по-сериозна заплаха за Запада / снимка: sxc.hu

Западните държави са изправени пред все по-сериозна заплаха от хакерски атаки, които могат да бъдат извършени от терористи или враждебни сили, предупреждават специалисти по отбрана и сигурност, цитирани от британския вестник "Индипендънт".

Според доклад на британското правителство кибернетичните атаки зачестяват все повече и стават по-усъвършенствани. В доклада се изтъква, че основната заплаха идва от държави, разполагащи с възможности, но се подчертава, че поради естеството на виртуалното пространство, което премахва значението на разстоянията, не изисква кой знае какви финансови средства и позволява анонимни действия, хакерските нападения могат без проблеми да се извършват от терористи и престъпници.

Една от главните опасности, на която докладът обръща внимание, е попадането на технологии във вражески ръце, тъй като се предполага, че ако определени лица се сдобия с подходящото електронно оборудване, те могат да блокират оръжейни системи и да прехващат секретни съобщения по време на военни мисии, отбелязва изданието, цитирано от БТА.

Американски и британски експерти твърдят, че рисковете не се свеждат само до налаганата от някои страни цензура в интернет, а засягат също военната инфраструктура и финансовите пазари. Очаква се след хакерските атаки срещу Гугъл, за които компанията обвини Китай, САЩ да предприемат мерки за засилване на сигурността в мрежата.

Съюзниците от НАТО разработват отбранителна стратегия за кибернетична война. Според специалисти държавите още не осъзнават заплахата от такъв конфликт, който може да засегне инфраструктурата на една държава, да постави в опасност класифицираната й военна информация, да обърка финансовите й операции или да й навреди по друг начин, посочва изданието.