Откриват фестивала Зимни музикални вечери
Откриват фестивала Зимни музикални вечери / Dariknews.bg

Пазарджик е домакин на фестивала „Зимни музикални вечери". Най-големият музикален форум в областния град ще бъде открит тази вечер. През 2010 се навършват 35 години от създаването на фестивала, чийто автор е професор Иван Спасов. В рамките на четири дни Пазарджик ще се превърне във столица на симфоничната музика.

Община Пазарджик е осигурила международно участие за фестивала. Гост-музиканти ще бъдат изпълнители от Австрия, Гърция, Корея и Израел. Партньор в реализирането на тазгодишната програма е австрийската фондация за култура от Виена, съобщи ръководителят на Симфонично оперетното дружество „Маестро Георги Атанасов" Григор Паликаров.

Произведенията на Иван Спасов ще бъдат представени от корейската пианистка Калий Парк. В рамките на тазгодишното издание публиката ще чуе популярни произведения на Рахманинов, Шостакович, Бетовен, Дебюси, Моцарт, Шопен. Съпътстващите прояви са три. Във фоайето на концертната зала ще бъде  открита архитектурна изложба с проекти на 20 пазарджишки архитекти.

Утре в Градската художествената галерия "Станислав Доспевски" ще бъде открита фотоизложба посветена на 35-тата годишнина от старта на фестивала и на 6 февруари в Регионалната библиотека ще бъде представена библиография на отразяването на фестивала в местния периодичен печат.