Червени съветници искат оставката на Минко Герджиков
Червени съветници искат оставката на Минко Герджиков / снимка: Sofia Photo Agency

Столичният общински съвет прие отчета за изпълнението на миналогодишния бюджет на София, изготвен от зам.-кмета по финанси Минко Герджиков. Съветниците от БСП обаче поискаха оставката на Герджиков с аргумента, че в представения от него отчет липсват необходимите анализи и не са изпълнени някои от приоритетите на общината. Очаква се днес да бъде приет и бюджета на София за тази година.

Георги Кадиев от БСП апелира кметът на София Йорданка Фандъкова да поиска оставката на Герджиков заради липсата на 130 млн. лева от заложените приходи в проектобюджета за 2009 г. В отговор Герджиков заяви, че искането за оставка е политическо. По думите му финансовата програма за контрол е най-проверявана в общината.

Фандъкова опроверга изказването на Желю Бойчев от БСП, че няма изтъкнати причини за неизпълнението на бюджета. По думите й в доклада за касовото изпълнение са отчетен всички изпълнени или неизпълнени програми и стратегии.

Тя припомни, че не е имало забавяне на заплати, затваряне на училища или други строги антикризисни мерки, които са били прилагани в други градове.

Съветниците дискутират проектобюджета за 2010 г.