Димитър Узунов се оттегли от конкурса за шеф на Окръжния съд
Димитър Узунов се оттегли от конкурса за шеф на Окръжния съд / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
Димитър Узунов се оттегли от конкурса за шеф на Окръжния съд
25616
Димитър Узунов се оттегли от конкурса за шеф на Окръжния съд
  • Димитър Узунов се оттегли от конкурса за шеф на Окръжния съд

Председателят на Районния съд в Сандански Димитър Узунов отказа да участва в съревнованието за поста административен ръководител на Окръжния съд в Благоевград, научи Дарик.

Тази сутрин Димитър Узунов е отишъл във Висшия съдебен съвет и е оттеглил самоволно молбата си за участие в председателския конкурс, в който конкуренти са с настоящия временно изпълняващ длъжността Красимир Аршинков.

"Не желая да участвам повече в този конкурс за административен ръководител на Окръжния съд в Благоевград", бе лаконичният коментар по телефона на Димитър Узунов. Мотивите си той е изложил в депозираната молба пред Висшия съдебен съвет.

Магистратът Узунов се отказва от надпреварата пет дни след като временната комисия на ВСС, председателствана от Божидар Сукнаров докладва и разкри фрапиращи факти и конфликт на интереси, допуснати в Окръжния съд от председателя Красимир Аршинков и магистрати от близкото му обкръжение.

Засега не е известно дали от боксуващия втори месец конкурс за престижния пост ще се оттегли самият Красимир Аршинков.

От кацеларията на ВСС потвърдиха информацията и цитираха за Дарик част от отразените от Димитър Узунов мотиви в молбата му, която ще бъде разгледана на следващо заседание.

"Кандидатирах се за участие в конкурса за административен ръководител, за да стане така, че Красимир Аршинков да срещне съпротива по пътя за втори управленски мандат. За мен беше важно да се положат усилия за налагане на ново управление в Благоевградския съдебен район, защото доверието на гражданите към съдиите е под критичния минимум. След доклада на комисията "Сукнаров", се чувствам напълно удовлетворен от разкритите данни за лошия модел на управление БСР и съм убеден, че Висшият съдебен съвет няма да гласува доверие на Красимир Аршинков за втори мандат. Сигурен съм, че при нова процедура за избор на административен ръководител, колегите в региона няма да се страхуват да се кандидатират за председателския пост, заради опасност от саморазправа или неблагоприятни последици за кариерното им израстване.

"Чувството ми за отговорност не позволява да продължа в конкурсната процедура, защото не искам да злепоставям брат ми Петър Узунов и снаха ми Надя Узунова, съдии в Окръжен съд. Не мога да допусна за пореден път и на друго основание да задълбочавам съществуващото напрежение сред колегите и недоверието на гражданите в независимостта на съда от роднински или други влияния. Считам, че за председател на Окръжния съд в Благоевград, трябва да бъде избрана личност, която не внушава никакви съмнения. Знам, че в Благоевградския съдебен район има такива съдии с възможности да се справят с тежкото наследство и да бъдат почтени и компетентни административни ръководители", са мотивите на Димитър Узунов, отразени в молбата пред ВСС.

Още от магистрата Димитър Узунов чуйте в прикачения звуков файл

Вижте още по темата:

Докладът на ВСС доказа факти срещу съдебния шеф Красимир Аршинков