Докладът на ВСС доказа факти срещу съдебния шеф Красимир Аршинков
Докладът на ВСС доказа факти срещу съдебния шеф Красимир Аршинков / архив Дарик-Благоевград

Висшият съдебен съвет разсекрети доклада, изготвен от временната комисия, председателствана от Божидар Сукнаров. На 29 страници висшите магистрати са посочили конкретни данни за съществуващо обосновано съмнение, че досегашният административен ръководител на Окръжния съд в Благоевград Красимир Аршинков е допуснал у гражданите в Пиринско, а и у определени магистрати, да се създаде убеждение, че се правораздава в полза на определени привилегировани страни и адвокати, за сметка на останалите граждани.

Значителен брой дела, обслужвани от адвокат Михаела Аршинкова - съпругата на съдебния шеф Аршинков, са били разпределяни на едни и същи магистрати в Окръжния съд. До месец септември 2009 година са разпределяни ръчно дела с висок  обществен интерес от неоторизирани за целта лица, се сочи в доклада на комисията от ВСС.

Заместник-председателят на Благоевградския окръжен съд Румяна Бакалова и съдиите Емилия Топалова и Иванка Бикова са назначени по време на мандата на Красимир Аршинков. Всички те работят по гражданските дела. И трите съдийки имат дълъг стаж като адвокати и са бивши колежки на съпругата му Михаела Аршинкова, също адвокат. Комисията е открила, че тя се е явявала по 100 дела в Благоевградския окръжен съд, а посочените съдии са се произнасяли по 37 дела и по други 40 са били докладчици.

В доклада е изнесено, че неправомерно е бил назначен за съдебен заседател Димитър Димитров, който вече е бил подсъдим по дело от общ характер. Комисията е разследвала обстойно и скандалното назначение на Пенчо Кирчев за шеф по сигурността в Окръжния съд, като Сукнаров и колегите му не са пропуснали да изяснят, че Кирчев е бил подсъдим по наказателно дело и впоследстие е оправдан именно от Красимир Аршинков. Съпругата му Михаела е била адвокат на Пенчо Кирчев по гражданско дело.

В доклада е отделено голямо внимание и относно избора на съдия Дияна Хаджиева в Районния съд в Петрич, независимо от спорния й юридически стаж. Комисията коментира задълбочено и така наречената виртуална заплаха за убийство на Красимир Аршинков, отправена чрез форума на Дарик-Благоевград.

Под публикация в сайта DarikNews.bg от 12.02.2009 г. се е образувал импровизиран форум с над 3000 анонимни коментари за така създадената обстановка в съда. Комисията е проверила и този случай. На 14.07.2009 г. председателят на съда Красимир Аршинков е подал жалба, с която поискал идентифициране на анонимните лица, писали против него и съпругата му във форума. „Искането на директора на ОДП- Благоевград до „Дарик нюз" ЕООД за предоставяне на IP адресите и всички данни за стоящите зад тях потребители, получило отказ поради липса на конкретни основания за предоставянето на личните данни съобразно Наказателно-процесуалния кодекс, Закона за специалните разузнавателни средства и Закона за защита на личните данни", пише в доклада.

Тогава прокурор Райна Бачева от Районна прокуратура-Благоевград с постановление от 24.08.2009 г. образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за закана за убийство на председателя на съда Красимир Аршинков, отправена в този форум. Още на следващия ден от централата на „Дарик нюз" в София са били иззети IP адреси на потребители, вписани в 52 точки в протокола за претърсване и изземване на офиса. „Информацията за личните данни на участниците във форума станала достояние на Аршинков и била използвана от съпругата му" по дела, по които тя се явява, констатира докладът.

Комисията "Сукнаров" констатира, че действията във връзка с разкриването на личните данни на интернет потребителите, изразили отрицателни мнения за Аршинков и съпругата му, огласяването от тях на името на един от участниците във форума - Петър Узунов, и изпращането на сигнал срещу брат му Димитър Узунов, конкурент на Аршинков за поста председател на Окръжния съд в Благоевград, до Комисията по професионална етика и борба с корупцията на Висшия съдебен съвет са изострили до непримиримост конфликта между двата враждуващи лагера в съда. Това породило у гражданите тревожни опасения за нарушение на същностни човешки права - че под предтекст за разкриване на престъпление се толерира незаконно разкриване на пишещите във форума с цел репресии срещу тези, които са критикували семейство Аршинкови.

Образуването и разследването на досъдебното производство се обяснява с обслужване на личните интереси на Аршинков, а огласяването само на едно име от форума - това на съдията Узунов, се обяснява с удар по конкурента за председателския пост в съда, пише комисията. Комисията на ВСС цитира доклад на „Амнести интернешънъл", в който изрично се подчертава, че свободата на изразяване на мнение в интернет не може да се ограничава само защото някой може да счете определено мнение за обидно, подобно ограничение не би било в съответствие със закона и не е необходимо в едно демократично общество.

По време на извършената проверка от Божидар Сукнаров и колегите му Захарова и Костова в края на миналата година, бяха изслушани голям брой магистрати, сред които и самият Красимир Аршинков. По същество съдебният председател Аршинков не оспорва изнесените в сигналите за корупционни практики и медиите факти, но поддържа становището, че се касае за допуснати от него незначителни формални пропуски, чието значение преднамерено се хиперболизират, с цел компроментиране на кандидатурата му за втори мандат на председателския пост от административния ръководител на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, се сочи в доклада на ВСС.

 

Целия текст на доклада четете ТУК