С пари и работа Карзай ще бори талибаните
С пари и работа Карзай ще бори талибаните / снимкa: БГНЕС

Афганистанският президент Хамид Карзай обяви днес, че ще предложи на талибаните пари и работа, за да се откажат от въоръжената борба и да се върнат към мирния живот, предаде Франс прес.

Карзай обясни пред Би Би Си, че ще използва средства от международната общност, за да плаща заплати на бившите бунтовници и да подпомогне интеграцията им в обществото.

"Знаем до каква степен афганистанският народ има нужда от мир на всяка цена", добави той.

Президентът направи уговорката, че най-изявените талибански активисти, членове на Ал Кайда или други терористични групировки, няма да бъдат приемани в програмата.

Очаква се тя да бъде представена от САЩ и Великобритания по време на конференция за Афганистан с участието на близо 60 държави в Лондон на 28 януари, посочва АФП.

Талибаните са част от "политическия пейзаж" в Афганистан, заяви днес министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс, цитиран от агенцията, пише БТА. Той обаче отправи сигнал, че завръщането им в обществото ще стане възможно, само ако сложат оръжие, участват в избори и прекратят убийствата на местни лидери и на семейства.

Въпросът е какво искат да направят с Афганистан талибаните, добави шефът на Пентагона и припомни, че "когато се опитали", докато били на власт от 1996 до 2001 г., "видяхме какво искат да сторят с него, а страната беше пустиня".