Губим 3 млн. евро на ден от граничната блокада
Губим 3 млн. евро на ден от граничната блокада / снимка: Sofia Photo Agency

3 милиона евро на ден са загубите за българския бизнес заради блокадата на гръцките фермери на граничните ни пунктове, съобщи в парламента икономическият министър Трайчо Трайков. Той и колегите му Мирослав Найденов и Александър Цветков бяха изслушани от депутатите по темата.

Обобщените данни, които продължават да се уточняват, са за около 3 млн. евро загуба на ден, разделени от загуби на превозвачите, загуби на земеделски производители и туризъм, каза министър Трайков.

Той съобщи, че по-късно днес ще има среща с гръцкия посланик. „Ще представя на нея тези данни и ще настоим този въпрос да бъде разрешен по начините, по които предлагаме, така че да има облекчение в дейността на българските икономически субекти" каза министърът.

Позоваваме се на регламента от 1998 година за предприемане на мерки от страната, в която възниква проблема по отношение на страните, които са засегнати и се надяваме, че в оперативен план с работата на всички засегнати ведомства ще имаме възможност в кратки срокове да постигнем напредък, обясни Трайчо Трайков.