Гласуват устройствения правилник на ДА „Архиви
Гласуват устройствения правилник на ДА „Архиви / cнимка: Sofia Photo Agency
Гласуват устройствения правилник на ДА „Архиви"
25228
Гласуват устройствения правилник на ДА „Архиви"
  • Гласуват устройствения правилник на ДА „Архиви"

15-процентно съкращение на щатните служители и нова структура от шест регионални дирекции и 22-ва териториални отдела са заложени в новия устройствен правилник на Държавната агенция „Архиви", който ще бъде гласуван на днешното правителствено заседание. Кабинетът ще разгледа също предложение за намаляване на цените на архивните услуги за няколко социални групи. В дневния ред на заседанието е и законопроект за изменение на закона за българското гражданство.

Новата структура на агенция „Архиви" включва шест регионални дирекции, вместо досегашните 27 териториални и една централна дирекция. Останалите 22 областни града ще имат архиви със статут на отдели. Всички нови дирекции и отдели ще имат нови ръководители, които ще бъдат избрани с конкурс, разказа за Дарик председателят на агенцията професор Георги Бакалов. По думите му съкращенията ще обхванат общо 50 служители. За сметка на това агенцията ще намали цените на услугите за част от гражданите, допълни Бакалов.

„Всички, които са инвалиди, ще имат 50% намаление, също и учащи - ученици, студенти, докторанти, и 30% намаление за преподаватели от висши училища и за научни сътрудници от академията на науките", каза още Бакалов.

Новият правилник уреждане създаването на две нови дирекции - едната ще се занимава с дигитализация на архивните документи, така че гражданите да могат да ги използват в електронен вариант, а другата дирекция ще търси възможности за включването на агенция „Архиви" в програми с европейско финансиране.