64 деца, блъснати от кола, са загинали през 2009-а
64 деца, блъснати от кола, са загинали през 2009-а / снимка, архив: БГНЕС
64 деца, блъснати от кола, са загинали през 2009-а
25202
64 деца, блъснати от кола, са загинали през 2009-а
  • 64 деца, блъснати от кола, са загинали през 2009-а

Близо една трета от всички катастрофи по пътищата са свързани с блъскането на пешеходци, съобщиха от Фондация „Пешеходци", които провеждат кампания за безопасността на децата пешеходци. По данни на пътна полиция миналата година общо 64 деца са загинали след като са били блъснати от автомобил.

Броят на убитите деца пешеходци през миналата година е намалят с 10 деца спрямо 2008-а, съобщи Красимир Костов от КАТ. През 2009 г. в катастрофи са загинали 901 души, което е със 100 по-малко спрямо 2008 г.

Децата на възраст между 6 и 14 години са най-застрашени като пешеходци, защото все още не са достатъчно внимателни, обясниха от пътна полиция.

Инициативата на фондация „Пешеходци, наречен „До училище пеша" цели да повиши познанията на децата като участници в движението и е подкрепен от образователното министерство, пътна полиция и българския форум на бизнес лидерите, обясни председателят на фондацията Йордан Филипов. „В София, тази част от училищата, които трябваше да преминат обучение, вече го направиха, предстои то да започне в останалата част от страната".

Предвижда се големите ученици в професионалните гимназии да обучават по-малките деца след разговор полицаи от КАТ, съобщи Красимир Костов. „Децата се разсейват, когато им говори класен ръководител, но слушат много внимателно, когато излезе униформен служител и биха слушали внимателно по-голям батко, който знае как да подходи към тях", коментира Костов.

Според Стамен Тасев, директор на Българския форум на бизнес лидерите, обществото като цяло трябва да бъде по-ангажирано с проблема за безопасността на движението. „Всяка година в България се отива по едно село, никой не обръща внимание. Ако една поп фолк звезда си пореже малкото пръстче, кой знае колко внимание ще й бъде обърнато, повярвайте ми. А всеки ден загиват хора", допълни той.  

Разработени са листовки с основни съвети към децата, например как безопасно да пресичат улиците. Стойността на проекта е около 40 000 лева.