ТЕЦ Марица Изток 2 иска по-ниска изкупна цена на тока
ТЕЦ Марица Изток 2 иска по-ниска изкупна цена на тока / снимка: Sofia Photo Agency

ТEЦ „Марица Изток 2" е поискала намаляване на цената на тока, на която НЕК купува електроенергия от централата. Това заяви в Стара Загора председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Той бе в града заедно със заместник-министъра с ресор енергетика Мая Христова по повод старта на рехабилитацията на шести енергоблок на ТЕЦ-а.

"Свеждаме заявление на централата за намаление на цената на тока в дългосрочния й договор", каза Ангел Семерджиев. Според председателя на ДКЕВР изкупната цена на едро може да бъде намалена с около 6-7 на сто, а регулаторът ще вземе окончателно решение на 26 януари. Това ще повлияе положително върху средната цена на електроенергията. „От 1 юли ще се има предвид. Възможно е, ако има увеличение, то да бъде минимално", допълни Семерджиев.

Официално стартира рехабилитацията на шести блок на ТЕЦ "Марица Изток 2". Блокът беше изведен от експлоатация в края на декември миналата година. Рехабилитацията ще продължи шест месеца и ще се изпълнява със собствени средства за около 100 милиона лева. Реконструкцията е от изключително важно значение, тъй като ще подобри работата на съоръжението и ще увеличи мощността му от 210 на 230 мегавата.

Ангел Семерджиев изрази задоволство от модернизацията на ТЕЦ "Марица Изток 2", която днес наблюдава заедно със заместник-министъра на енергетиката Мая Христова.