Зимната обстановка ще се усложнява
Зимната обстановка ще се усложнява / netinfo

С продължаващите снеговалежи до края на деня и през следващото денонощие зимната обстановка в Източна България и Предбалкана още ще се усложнява, съобщиха от Областна администрация Сливен. В Западна България валежите ще са слаби, а през деня и ще спират. Но в Източна ще има условия за по-значителни количества и образуване на снежна покривка до 15-20, см., а в комбинация с вятър до 15-20 м/сек от север, ще има и навявания.

По високопланинските проходи ще има виелици и условия за навявания. Максимална температура на 1200 метра - около минус 4°, на 2000 метра - около минус 9°.

По данни на МЦ-ВВС:

Валежи от сняг. Нова снежна покривка: в западните райони 5-10 см., в централните райони 10-15 см., в източните райони и планините 15-20 см. В Източна България има условия за снегонавявания. Видимостта ще бъде намалена по валеж до 300-1000 м. Вятърът ще е от северозапад-север,  4-7 м/с, в Източна България, 7-10 м/с, по Черноморието, 10-12 м/с, с пулсове до 18 м/с.

Минимални температури: между - 6 и -1 градуса.

Максимални температури: между - 4 и 1 градуса.

При възникване на бедствена ситуация да се уведомява Оперативния дежурен в ОКИЦ на „Гражданска защита"-ОУ- Сливен.

Телефон: 044 633 112  /  Факс: 044 639 112

Е - mail: okic-sl@cp.government.bg

Областният управител Марин Кавръков препоръчва на гражданите, транспортните и туристически фирми да се въздържат от пътуване поне няколко дни, а ако това е невъзможно да подготвят транспортните средства за предстоящите влошени метеорологични  условия.

Временно е затворен пътя Петолъчката - Котел. Има заледени участъци между с. Мокрен и с. Градец. Участъкът се почиства с хора и техника. Създадена е организация, която да облекчи придвижването по планинския път.