Бедността по света буди най-голяма тревога сред жителите на планетата
Бедността по света буди най-голяма тревога сред жителите на планетата / cнимка: Reuters

Бедността е най-сериозният проблем, с който се сблъсква светът, според мащабно световно проучване. Резултатите от проучването поставят въпроса далеч преди климатичните промени, тероризма и войната.

Общо 71% от хората окачествяват крайната бедност като най-големият глобален въпрос, сравнено с 64%, според които това е опазването на околната среда или нейното замърсяване и 63%, притеснени най-вече от растящите цени на храните и енергията. Тероризмът, човешките права и разпространението на заболявания са най-важни според 59% анкетирани; климатичните промени и състоянието на световната икономика са приоритетни за 58%, докато върховен проблем за 57% представляват войните, изброява БГНЕС.

"Дори въпреки че глобалната рецесия поддържа икономическите проблеми сред основните за хората през тази година, крайната бедност ясно се възприема като най-сериозният световен проблем", според Сам Маунтфорд, директор на изследванията на GlobeScan, осъществила изследването по поръчка на световната служба на Би Би Си. "Но заедно с много други глобални проблеми, разглеждани като много сериозни, това представлява обезкуражаваща задача за справяне от институции като ООН и Г-20", според изследователя.

Резултатите от проучването се различават по нации. Хората в Индия и Пакистан поставят тероризма като върховна загриженост и той е също така сред първите три във Великобритания, Индонезия и Испания, пострадали при значими нападения през последните години. Япония е единствената страна, за която климатичните промени са най-сериозният въпрос, за Китай проблемът е под номер две, за САЩ той е на девета позиция по важност. Над 25 000 души в 23 държави са били интервюирани лично, онлайн или по телефона за проучването, проведено между юни и октомври 2009 г.