По 20 заявления за европейска здравна карта се подават в Плевен на ден
По 20 заявления за европейска здравна карта се подават в Плевен на ден / Яна Дамянова
По 20 заявления за европейска здравна карта се подават в Плевен на ден
25118
По 20 заявления за европейска здравна карта се подават в Плевен на ден
  • По 20 заявления за европейска здравна карта се подават в Плевен на ден

По около 20 заявления за издаване на европейски здравни карти се подават на ден във фирмата, изпълняваща поръчките за този вид документ. През тази седмица обаче, броят им е повишен и е достигнал 50 заявки на ден. Това съобщи за Дарик Мая Димитрова, служител в офиса на фирмата, който се намира на първия етаж в ДКЦ II Плевен.

Според нея, това се дължи на факта, че обикновено през януари изтичат картите, които са издадени през миналата година и хората идват да си ги подновят. Увеличението не се дължи толкова на промените в законодателството, според които хората с редовни здравни вноски няма да могат да пътуват в ЕС, ако не са си извадили европейска здравна карта. За да се получи този документ, е нужно да имате внесени здравни осигуровки, да попълните заявление и да представите снимка и лична карта, уточни Мая Димитрова.

Картите са безплатни, издават се за 15 работни дни. Ако има прекъсване на здравноосигурителните права, е необходимо да се представи и удостоверение от НАП, че парите са внесени. Срокът на бързата поръчка е 5 работни дни, но тя се заплаща и струва 12 лв. Подробности чуйте в прикачения файл...