Държавна програма лишава от помощ хора с увреждания
Държавна програма лишава от помощ хора с увреждания / netinfo
Държавна програма лишава от помощ хора с увреждания
24656
Държавна програма лишава от помощ хора с увреждания
  • Държавна програма лишава от помощ хора с увреждания

Голяма част от хората с увреждания ще останат без личен асистент, заради нови изисквания  на Националната програма "Асистент на хора с увреждания за 2010 г.". Тя е одобрена със заповед на министър Тотю Младенов от 2 декември.

Освен подоходния критерии, наредбата изисква асистентите да се членове на семейството по права линия - син, дъщеря, съпруг, съпруга, майка, баща, но брат, сестра, баба и дядо не могат да са личен асистент. Ново изискване е хората с увреждания да са лежащо болни, т.е. изключва част от инвалидите с умствени увреждания.

По изключение в програмата за личен асистент могат да се включат роднини на деца с увреждания до 18 години. До тази година изключения са се правили и за лица над 18 години, като сина на Лидия Василиева - Явор. Той е на 29 години и е с детска церебрална парализа в най-тежката форма.

"Той не може нищо да прави сам. Не може да ходи, да се храни, не може и добре да говори. Помощта за личен асистент бе минималната работна заплата, но сега ми казаха да очаквам отказ за 2010-а. Синът ми е над 18 години и какво очаква държавата да го изхвърля на улицата ли", пита чрез Дарик майката. "Той не може да бъде оставен сам, а и с годините състоянието му ще се влошава", казва Лидия Василиева.

Явор Василиев е инвалид 1-ва група с чужда помощ, като получава пенсия плюс добавки около 200 лв. на месец. Баща му вече е пенсионер.

По неофициална информация от програмата за личен асистент ще могат да се възползват около 40 души в община Кюстендил, при 130 за 2009 г.

"Разговарях с министър Младенов. Той ми обеща, че ще бъда включена по Оперативната програма за личен асистент, която трябва да стартира в края на януари", каза Василиева.