Представиха научна монография на Димитър Киров
Представиха научна монография на Димитър Киров / netinfo

Научната монография  на Димитър Киров  „Село Мурсалево – от древността до наши дни“ бе представено в Дупница. Киров вече не е между живите, но оставя следи чрез свойте трудове и поетични книги. Представянето на 10 годишната му работа събра в Панорамната зала  негови приятели, роднини,  общественици и писатели.

Основен инициатор за издаването на книгата е Страхил Гювийски.

“Спомоществовател е община Кочериново и многото приятели на Димитър Киров, които си купиха книгата му още преди да е излязла от печат, което е прецедент”,  разказа дъщеря му Дарина Кирова.

Историческото изследване обхваща времето от идеята за възникване на селището /от епохата на неолита/ до началото на 21 век. „Това е нещо, което малко автори, историци биха си позволили да опитат да направят“ – казва в рецензията си Илия Близнаков и допълва, че Киров е трябвало да се рови в много национални, международни и краеведчески изследвания, за да открие това което го интересува.

Димитър Киров е роден в село Мурсалево, 27 години е работил като заместник главен и главен редактор на общински вестник в Дупница, член е на Съюза на българските журналисти от 1978 година. Има над 20 000 журналистически материала, бил е председател на Дружеството на писателите в Дупница, а от 1989 г. е председател на Дружеството на независимите писатели в Дупнишко. Автор е на три поетични книги и една проза, негови стихотворения са публикувани в редица поетични сборници, вестници и списания. Избран е за личност на годината през 2005 година.