Хавана: Обама е арогантен империалист
Хавана: Обама е арогантен империалист / снимка: БГНЕС, архив

Обама е арогантен империалист, проявил се като нечестен по време на Климатичната конференция в Копенхаген, заяви в пресконференция, излъчена по телевизията, кубинският външен министър Бруно Родригес, съобщава Ройтерс.

"Той през цялото време лъже и демагогства, а от думите му лъха цинизъм. По време на конференцията в Копенхаген видях един империалистичен, арогантен Обама, който изобщо не слуша какво говорят другите, ами налага позицията си, като дори си позволява да заплашва другите страни", каза Родригес, чиито думи се явяват продължение на упреците към Обама на двамата големи в Куба - братята Фидел и Раул Кастро.

"На усмивката на Обама не бива да се вярва", заяви наскоро Фидел, който първоначално говореше за новия президент на САЩ със симпатия, но скоро след избирането му започна да го засипва с критики. Остри критики към Обама и към американската администрация като цяло бяха отправени и от президентите на Венецуела и Боливия Уго Чавес и Ево Моралес по време на провелата се наскоро среща в Хавана на т.нар. "Боливариански алианс за Америка" (ALBA). Гневът им бе инспириран преди всичко от предоставянето на военни бази на САЩ от Колумбия, което, както според Чавес и Моралес, така и според Фидел Кастро, цели сплашването на "демократичните леви правителстства в Латинска Америка", допълва БГНЕС.