Бойко Найденов: Ще разпитаме отново похитените от Наглите”
Бойко Найденов: Ще разпитаме отново похитените от Наглите” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Операцията "Наглите" продължава
24459
Операцията "Наглите" продължава
  • Операцията "Наглите" продължава

Полицията разби престъпна банда, извършила показните отвличания у нас в последните години. Задържани са 25 души. Босът на престъпната група с прозвището Йожи има ефективна 12-годишна присъда за магистрални грабежи, извършени през 1993 г. Още за операция "Наглите" - от заместник главният прокурор Бойко Найденов, събеседник в Денят на Дарик.

Приключи ли вече операция "Наглите", или да очакваме още разкрития и още задържани?

Операцията не е приключила, и в момента провеждаме оперативноследствени мероприятия, така че до приключването има достатъчно време.

Да обобщим тогава последните информации, с които разполагате до този час. В кои градове се проведе акцията, колко са задържаните, колко от тях са познати на разследващите?

Общо взето, всички задържани са познати на разследващите, тъй като на базата на нашата информация съставихме план, в който включихме проверка на всички връзки на основната група извършители на това деяние. Сега, сами разбирате, че не бих могъл да разказвам технологията на работа и методиката, но извършихме задържания, претърсвания и вземане на всички адреси, там където предполагаме, че може да има следи от извършването на тази дейност. Знаехме предварително кои са ядрото, групата, организаторите на тези деяния, така че всичко това, което го извършихме, в края на краищата даде резултат. На базата и на предишните събрани доказателства можем да кажем, че сме установили и сме доказали престъпната дейност на тази група.

Да ви попитам, до момента трима от шестимата босове на бандата са с ясни прякори - това са Хамстера, Йожи и Културиста. Кои са останалите трима? Можете ли да ни кажете?

За съжаление не бих искал и нямам право да ги казвам, тъй като до повдигането на съответните обвинения по съответния ред в НПК не следва и просто законът забранява да се изнасят тези имена в публичното пространство. Аз ще приканя, и това го казах на много колеги, общо взето, да имаме малко търпение да приключи самото разследване и в обвинителния акт ще изпишем всички подробности. .. това как е ставала организацията на този вид дейност, как са били разпределени ролите, кой е бил организаторът, кой е ръководил операциите, кои са лицата, които са вземали откупа, как са се разпределяли. Всичко това и в момента ние го знаем, но до приключване на разследването законът ни забранява да го изнасяме. И, от друга страна, всяка една информация, която изтича в момента в медиите, достига до лицата, които са замесени, чрез техните адвокати и всъщност ще им помогнем на тях да изграждат своята защитна теза още в момента.

Г-н Найденов, кое помогна на правоохранителните органи да стигнат до тази група? Чухме изказвания, че отделните групички в голямата банда не са се познавали достатъчно помежду си и това е било едно от нещата, което е помогнало?

Не, не е така. Пак ви казвам, в подробности бихме могли да говорим едва към приключване на разследването, когато съставяме обвинителния акт. Мога да ви уверя, че наистина те имат стройна организация, вътрешно разпределение на ролите. Неуспехът да бъдат заловени в рамките на година и половина действително се дължи на тази добра организация, която е създавана в продължение на години, извършвайки криминални престъпления. Има специализация в отделните структури на тази система, доколкото едни хора са знаели как да бягат от преследващите ги полицаи, знаели са, общо взето, методите и работата на полицията и това е спомогнало да избягат от първите. . . след първите отвличания. Така или иначе в един момент получихме необходима информация, конкретизирахме лицата, които са намесени, поставихме ги под наблюдение, свършихме своята работа.

Този един момент, в който сте получили, тази надеждна информация, има ли нещо общо със сагата Румен Гунински?

Период на време просто. По това време извършихме пробив в цялата тази организация.

Казахте, че повечето от задържаните или всички са познати на полицията. Дали са достатъчно доказателствата срещу бандата? Каква е вероятността тези доказателства да издържат в съда?

Трябва да ви уверя, че на базата на това, което до момента сме събрали предстои повдигане на обвинение срещу лицата, основната група, ядрото на тази организация, за които имаме достатъчно доказателства, поне нашето мнение, на всичките, които сме ангажирани в работата, че са достатъчни за осъдителна присъда и до настоящия момент. Освен това мога да ви уверя, че работата по случая продължава. Ние и в момента провеждаме следствени действия, както ви казах, в които събираме и други преки и косвени доказателства. Намерили сме всичко това, което ни е необходимо, за да приключим качествено това разследване.

А какъв е бил почеркът на тази група? Къде са държали жертвите си? Или е още нещо, което не искате да навлизате. . .

В определени адреси, които те са подготвили предварително, с тази цел оборудвани и т.н.

Повечето от отвличанията през последните години, след като бъдат освободени, няколко месеца след това никой не ги търси. От време на време ние медиите се сещаме за тях и ги питаме - как са, как работи полицията с тях.

Уверявам ви, че не е така, тъй като органите, които се занимават с разследването, нямат и основание да притесняват жертвите на едно подобно престъпление, тъй като това, което те са казали и в началото, то едва ли би могло да бъде обогатено в следващите месеци, когато минава и време. Във всеки един момент, в който възниква необходимост да бъдат събирани нови данни, тези лица биват викани и смея да ви уверя, че няма пропуски от този вид и от този характер. Сега няма да разкрия някаква кой знае каква тайна, отново тези хора ще бъдат разпитвани, ще бъдат проведени друг вид процесуално-следствени действия. Просто законът е този, който определя какво да се прави. Процесуално-следствените действия са описани в Наказателно-процесуалния кодекс. До момента, докато не бяхме разкрили тази престъпна група, ние не можехме да извършваме други действия освен разпити. Тези разпити са били проведени. В момента предстои извършване на други следствени действия. Уверявам ви, когато приключим, цялата картина ще бъде представена.

Г-н Найденов, какъв срок си поставяте като край на всичко това, което започвате.

Не, вижте, аз със срокове не бих искал да се ангажирам, но така или иначе основната работа е приключена и към момента. Ангажирали сме цялата администрация и необходимите средства от Министерство на вътрешните работи, от института по криминология, така че смятам няма да се бавим много, т.е. в рамките на законно определения срок два до три месеца, мисля, че делото би влязло в съда.

Тоест през пролетта ние може да очакваме вече присъди по случая, така ли?

С всяко ангажиране със срокове би могло да се поставя в неловка ситуация, тъй като зависим във всеки случай и от поведението на защитата. .. занапред в процеса. В момента на повдигането на обвинения законът позволява ред действия, които ще забавят разследването - гледане на мерки за неотклонение, гледане на изменение на мерките за неотклонение.

Питам ви не случайно, защото примерно делото срещу Маргините вижте колко време продължава вече.

Значи то е внесено. Делото срещу Маргините е внесено с обвинителен акт в съда и. .. някъде от преди около три години и няколко месеца.

Именно.

Тоест там прокуратурата и следствените органи са свършили своята работа, и доколкото не приключва това дело то е. .. знаете какви са обстоятелствата - представят се медицински документи, и законът забранява съдът да приключи всъщност и да се произнесе с присъда.

Г-н Найденов, да се върнем отново на задържаните днес. Що за хора са те, какво е основното, което ги събира?

Това, което ги обединява? Криминалното им минало. Криминалното им минало, общите цели, интереси и да придобиват блага, без да полагат общественополезен труд.

По-голямата част от тяхната дейност, в кавички, около София ли е съсредоточена?

Основно в София. Основно в София, тук са набелязвали обектите, тук са проследявани, тук са отвличани, съответно са прибирали откупите в София и околностите.

А какво обединява набелязаните обекти? Само за пари ли става въпрос?

Нека да отговоря на този въпрос, когато приключим разследването. Основното, което ги обединява, е това, че имат съответните средства, с които да платят. Тоест подбирани са богати хора.

А може ли според вас достатъчно опитен адвокат да измъкне участниците в бандата от правосъдието?

Карате ме да правя предположения, които са извън моите компетенции.

Опитайте да го направите.

Пак ви казвам, започнах и с това - считам, че поне това, което сме събрали и до момента,, и което ни предстои да съберем, е достатъчно ясно и категорично и еднозначно за това, че тази група е извършила поне на 90 процента от известните отвличания.

Кога можем да ви помолим за обобщение на информацията от операция "Наглите"?

Аз считам, че МВР като цяло, а и прокуратурата с МВР свършихме своята работа поне на настоящия етап и смятам, че спомогнахме да. .. обществото в София, в България в частност, да изпитат малко облекчение за това, че тези хора не са сред нас и че никой от нас утре не би бил потенциална жертва. Затова смятам, че работата МВР и на ръководството на МВР трябва да бъде оценена по достойнство, денонощно работиха колегите, и в момента продължават да работят, за да осигурят спокойствието на хората. Всъщност това е тяхната задача.