Изчезна карикатуристът Цветан Цеков - Карандаша
Изчезна карикатуристът Цветан Цеков - Карандаша / вестник „Орбита”

Изчезнал е известният карикатурист Цветан Цеков - Карандаша, за това съобщи неговият син. По думите му Цеков е изчезнал на 12 декември 2009 г. около 21 часа и оттогава е в неизвестност.

Пред Дарик главният секретар на МВР Калин Георгиев заяви, че е наредил художникът да бъде търсен по болници. В нито едно полицейско управление няма сигнал или данни за изчезването на възрастния мъж.

Художникът е имал изложба в петък, откогато е в неизвестност. Полицията го издирва. 

Като съосновател и член на редколегията на вестник „Стършел", Цветан Цеков редовно публикува там карикатури с политическа тематика. Освен в областта на карикатурата, Карандаш работи и илюстрации и плакати. Илюстрира детски книги от Асен Босев и Михаил Лъкатник. Участва в международни изложби на карикатурата в Берлин, Братислава, Будапеща, Монреал, Пекин, Токио и др. От изложбата „Сатирата в борба за мир" в Москва през 1969 г. се връща със златен медал. Има самостоятелни изложби в София, Искър и Плевен. Носител е на първата награда на Съюза на българските художници (СБХ) за карикатура на името на Илия Бешков, двукратен носител на орден „Кирил и Методий" - II степен. От няколко десетилетия се занимава с изследване на златното сечение и картинната геометрия в творчеството на Леонардо да Винчи.