Театър Весел с две награди от международен фестивал в Букурещ
Театър Весел с две награди от международен фестивал в Букурещ / netinfo

С две награди се завърна от участие в Международен театрален фестивал в Букурещ великотърновският куклен театър „Весел". Трупата е представила спектакъла „Храбрият оловен войник" на румънски език на сцената на театър „Цъндарика", създаден през 40-те години на миналия век. Театър „Весел" е спечелил отличието за промотиране на куклен спектакъл на национално и международно ниво, както и приз за атрактивен двуезичен спектакъл.

На фестивала в Букурещ са се изявили театрални трупи от Румъния, Полша, Израел, Испания и Франция. България е била представена единствено от великотърновския детски куклен театър, съобщи неговият създател Веселин Василев. Той посочи, че за първи път на румънска сцена чужд театър играе спектакъл на румънски език.

 „Храбрият оловен войник" е в репертоара на театър „Весел" от 2001 г. и досега, освен на български, е игран и на испански език. За следващата година детското представление ще бъде подготвено и на английски и руски езици.

Режисьор на спектакъла е Тодор Вълов, сценографията е дело на Стефка Кювлиева, а музиката - на Елена Методиева. Двамата артисти, които участват в детското представление, са Веселин Василев и Елка Балан.