Jaguar XF стана „Женски автомобил на годината
Jaguar XF стана „Женски автомобил на годината / снимка: Speed-Press

Jaguar XF стана „Женски автомобил на годината". Призът бе присъден от международна група от автомобилни журналисти жени. Тествани са 21 модела, а отличниците в различните категории са Jaguar XF, Volvo XC60 и Volkswagen Golf Diesel.

Дамите избраха Volvo XC60 за семеен автомобил на годината, най-добър спортен стана Audi TTS, а най-икономичен - Volkswagen Golf Diesel. Jaguar XF бе нарочен за луксозен дамски автомобил на годината, като той спечели и главния приз.

Според регламента колите участнички в конкурса е трябвало да са дебютирали на пазара от септември 2008 г. до септември 2009 г. Гласуването е било тайно. Наградите ще бъдат връчени официално в началото на следващата година.

Основател на конкурса е новозеландката Санди Майър. "Женският глас в автомобилната индустрия и автомобилните медии се чува рядко, казва Майър. - Само ще дам за пример, че в конкурса "Световен автомобил на годината" не гласува нито една жена."

"Резултатът тази година е неочакван, имайки предвид всеобщото разбиране за женски автомобил в автомобилната индустрия, допълва тя. - Членовете на журито обаче явно са решили, че Jaguar XF е добре направен, комфортен и предлага комбинация от спортни качества и лукс, които са идеални за дами."

Агенция Speed-Press