Отстраняването на митрополит Симеон не е канонично и човешко
Отстраняването на митрополит Симеон не е канонично и човешко / cнимка: Sofia Photo Agency
Отстраняването на митрополит Симеон не е канонично и човешко
24150
Отстраняването на митрополит Симеон не е канонично и човешко
  • Отстраняването на митрополит Симеон не е канонично и човешко

Начинът, по който митрополит Симеон е отстранен от Западноевропейската епархия на Българската православна църква не е нито каноничен, нито човешки, заяви пред Дарик Варненският митрополит Кирил. Говорителят на Светия синод митрополит Неофит пък посочи, че близките отношения на тази епархия с представители на католицизма, са били сред причините за освобождаването на дядо Симеон.

Митрополит Симеон, чието официално административно седалище е в Берлин е болен и за дълги периоди се лекува в САЩ. Заради непрекъснатите си отсъствия преди 4 г. той подаде оставка, но по-късно я оттегли. Това лято предложи да бъде назначен за временен владика неговият викарий - епископ Тихон.
 
На 1 декември българските митрополити взеха решение да освободят дядо Симеон, а временно управляващ епархията да бъде Старозагорският митрополит Галактион. Това предизвика протестите на българите в емиграция заради агентурното минало на владиката.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил не е съгласен с начина на взимане на решението. „Просто не е нормалния начин. Има си нормални начини - да се поговори с него, той сам да си подаде оставката, да бъде извикан, да се направи разговор в Синода", заяви той. „Желанието да се уреди въпроса, това е хубаво по принцип, но начина, по който се прави не е нито каноничен, нито е човешки", обясни той в отговор на въпроса каква е причината да се стигне до това решение.

Говорителят на Светия синод митрополит Неофит даде да се разбере, че няма връщане назад. „Хубаво е решението на Светия синод. Така е намерено за необходимо. Мислете, че веднъж вече митрополит Симеон беше си подал оставката. Това не е нещо ново за него. Сега просто се налага да се вземат по-спешни мерки и ще се разгледат и материалите от чужбина, които идват. Каквото е необходимо, ще се отговори", каза митрополит Неофит. При всички положения ще се стигне до но избор, това е целта, обясни още той.