Доктор лекува наркозависими с метод без патент
Доктор лекува наркозависими с метод без патент / снимкa: Sofia Photo Agency
Доктор лекува наркозависими с метод без патент
24081
Доктор лекува наркозависими с метод без патент
  • Доктор лекува наркозависими с метод без патент

Грузински доктор лекува наркозависими в България по метод, за който няма патент. Това съобщи председателят на Сдружение "Майки срещу дрогата" в Пловдив Веселина Божилова. По думите й д-р Джейкъб Хилер е открил клиника в София, за която преди това по медиите се тиражирало, че там ще се прилагат уникални методи за лечение на хора с различни зависимости - тютюнопушене, алкохол, наркотици, хазарт, интернет. В продължение на месец от Сдружението са направили собствено разследване, чрез което е установено, че титлите, с които се представя д-р Хилер, не отговарят на истината, а методът на лечение чрез друга форма на лекарството Налоксон се е ползвал в страната ни преди девет години и не е ефикасен.

Методът е известен сред лекарите като „търговски". Той носи много пари. Ефективността му е много ниска. Около 90% от пациентите преди години са рецидивирали отново, обясни Божилова. Цената на лечение от хероинова зависимост струва 5600 лв. в клиниката на д-р Хилер.

Клиниката за наркозависими вече е факт и се намира на ул. „Лерин" 3 в София. Предлаганите услуги са описани в интернет сайта на лечебното заведение - http://doctorhiller.com/blg/. От Сдружението са проверили всички титли на д-р Хилер и е установено, че той не е доктор по медицинските науки за какъвто се представя, нито че е заемал висши ръководни длъжности в обществени болници и частни клиники в различни европейски държави, както и в нюйоркската болница, където е използвал метода за лечение на наркозависими.

Не отговаря на истината и това, че Хиллер е ръководил отделението за интензивна терапия в Университетската болница в Тел Авив. За целта от Сдръжението са се свързали с официални лица от лечебните заведения в Ню Йорк, Лос Анджелис, Тел Авив, в Швейцария, Австрия и други. 

От Сдружение "Майки срещу дрогата" са сезирали за случая Министерството на здравеопазването, Министерствата на външните работи, главния прокурор Борис Велчев и комисията за борба с корупцията.

На 5 декември д-р Джейкъб Хиллер е поканен да чете лекции на студенти по медицина в Пампорово и там да представи своя метод. В организационния екип на проявата на Българския лекарски съюз е и д-р Татяна Илиева, чието име стои зад клиниката на Хиллер в София.