Деца и възрастни от социални домове в Благоевград излагат творби за 3 декември
Деца и възрастни от социални домове в Благоевград излагат творби за 3 декември / снимка: Дарик - Благоевград, Десислава Янкулова

Изложба под надслов “Да се запознаем! Можем да бъдем приятели” открива община Благоевград в Meждународния ден на хората с увреждания. Експозицията съдържа сувенири, картини, коледни картички и други предмети, изработени от обитателите на Защитено жилище за хора с психични заболявания, Защитено жилище за възрастни с умствена изостаналост, Дневен център за възрастни с увреждания, Дневен център за деца с увреждания “Зорница” и Дневен център за възрастни с увреждания “Зорница”.

Творенията на децата и възрастните от петте социални заведения ще бъдат подредени в три училища в Благоевград и ще бъдат официално представени по време на големите междучасия. В III ОУ „Димитър Талев” откриването ще бъде в 9.30 часа във фоайето, в VІ СОУ "Иван Вазов" – в 9.20 ч. във фоайето на сградата и в VІІ СОУ „Кузман Шапкарев” - в 10.10 ч. в залата на партера.

Благоевград е сред общините с най–много разкрити социални услуги в общността за хора в неравностойно положение. Защитеното жилище за хора с психични заболявания е официално открито на 10.10.2006 г. с капацитет 8 места. Защитено жилище за възрастни с умствена изостаналост съществува от 1 декември 2008 г. и е с капацитет 10 места.

Двете услуги са насочени към хора, живели в специализирана институция или застрашени от постъпване в такава, но с реален шанс за социална интеграция. В защитените жилища са създадени условия за подпомагане, ефективна защита и социална интеграция на потребителите. Осигурен е пълноценен и самостоятелен начин на живот в подходяща среда, близка до семейната.

Дневният център за възрастни с увреждания, предлагащ психо-социални услуги, е разкрит през 2004 г. Капацитетът му е 25 места. Центърът предлага комплекс от социални услуги в общността, свързани с осигуряване на храна, помощ при организиране на свободното време и лични контакти. Дейностите са насочени към развиване на умения за самостоятелно справяне с ежедневните нужди и ограничаване на социалната изолация.

Дневен център за възрастни с увреждания “Зорница” е открит през 1998г. Капацитетът на центъра е 20 места, с условия за задоволяване на ежедневни, образователни и рехабилитационни потребности, както и организиране на свободното време и лични контакти на потребителите. Дневен център “Зорница” е едно от първите заведения в страната, което предлага специализирани услуги за деца и младежи с увреждания. Отваря врати на 29.05.1993 г. след проучване на нуждите от такъв тип заведение в Община Благоевград. Посещава се от деца и младежи с умерена, тежка и дълбока степен на интелектуална недостатъчност. Капацитетът е 36 места, като децата са разделени в три групи по възраст и степен на увреждане. Към днешна дата капацитетът и на петте заведения е запълнен.

Община Благоевград е една от първите с опит в интегрирането на деца със специфични потребности в масовите училища. 4 от децата, посещаващи “Зорница” се обучават в в IV ОУ „ Димчо Дебелянов” и VІІ СОУ „Кузман Шапкарев”. През 2001 г. е разкрита паралелка към ПУ ”Отец Паисий”, в която се обучават 15 деца със специални образователни потребности .

През 1992 г. Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за Международен ден на хората с увреждания. Тогава се приема световна програма за активни действия, целящи информиране на обществеността за проблемите и потребностите на хората с увреждания и  включването им във всички сфери на политическия, социално-икономическия и културния живот.