Русия строи оръжейни заводи във Венецуела
Русия строи оръжейни заводи във Венецуела / снимка: БГНЕС

Русия строи оръжейни заводи във Венецуела и е на път да подпише договори за доставка на военни хеликоптери за южноамериканската страна, предаде Ройтерс, като се позова на руския посланик в Каракас.

Владмир Заемский заяви на пресконференция, че руски инженери и венецуелски строителни фирми изграждат обекти за производство на автомати и боеприпаси. По думите му когато тези заводи започнат да действат, в тях ще работят над 1500 души.

Венецуелският президент Уго Чавес каза през септември след посещение в Русия, че Москва ще предостави на Каракас заем от 2,2 милиарда долара за закупуването на 92 танка и на противоракетен комплекс "С-300".

Заемский отказа да разкрие кога ще бъдат доставени танковете и противоракетната система, но заяви, че предстои да бъдат финализирани договори за доставка на 53 хеликоптера, които могат да бъдат използвани от Венецуела както за военни операции, така и за хуманитарни мисии, пише БТА.

Руският посланик каза също, че Москва снабдява Каракас с всякакви резервни части за въоръжените сили.

"В резултат на това сътрудничество отбранителният потенциал на Венецуела и технологичната й независимост са се увеличили значително", посочи Заемский.