Косово и Сърбия започват битка в международния съд
Косово и Сърбия започват битка в международния съд / снимкa: БГНЕС

В Международния съд в Хага днес започва първото заседание, на което ще се изслушат аргументите на Сърбия и на Косово за провъзгласяването на независимостта на най-младата балканска държава, която Белград продължава да счита за своя южна провинция.

По време на десетдневното обсъждане в Международния съд 30 държави ще предоставят своите аргументи „за" и „против" независимостта на Косово, след това 15 международни съдии ще проучат представените доказателства и ще съобщят своите позиции. Най-вероятно те ще станат известни в средата на следващата година.

И Белград, и Прищина вярват в силата на своите аргументи. Сръбският външен министър Вук Йеремич нарече процеса исторически и според него страната му ще победи. Косовските политици също не крият, че очакват процеса с оптимизъм.

Независимите наблюдатели обаче считат, че шансовете и на Сърбия, и на Косово са еднакви или по-скоро, че мнението на Международния съд ще задоволи и двете страни. Според тях позицията за независимо Косово няма да бъде категорична и в зависимост от гледната точка всяка от двете страни може да се чувства или победителка, или губеща.

На 17 февруари 2008 г. Косово обяви независимостта си, която до днес е призната от 63 държави, сред които САЩ и повечето страни от ЕС, включително България.

Мнението на Международния съд в Хага не е задължаващо, но Сърбия се надява, че то ще бъде благоприятно за нея и ще й помогне да започне отново преговори за статута на Косово.