В СДС гласуваха за нов лидер
В СДС гласуваха за нов лидер / БГНЕС
В СДС гласуваха за нов лидер
23889
В СДС гласуваха за нов лидер
  • В СДС гласуваха за нов лидер

В СДС се проведоха вътрешнопартийни избори за нов председател и ръководство на партията. В 17 ч. приключи изборният ден, резултати още няма, тъй като гласовете се обработват. Над 11 000 членове имаха право на участие във вота. Те избираха между четирима кандидати - настоящият лидер Мартин Димитров, кметът на столичния район „Витоша" Любен Петров, Румен Христов и Иво Цанев. И днес след като гласува Мартин Димитров изрази увереност, че ще спечели на първи тур. Соченият като основен негов опонент Любен Петров пък беше на мнение, че ще има балотаж.

„Убеден съм, че като колективна партия, като партия, която никога не е била от лидерски тип, може и трябва да водим активна политика. В момента СДС подтичва след събитията. Аз съм убеден, че можем да променим това, Синята коалиция трябва да бъде запазена и трябва да продължи да работи много по-активно в парламента и там ясно да се чува думата СДС и позицията, която СДС отстоява", коментира Любен Петров.

„Ще станем модерна, силна партия. През годината започнахме този процес, сега ще имаме много повече време за градене, няма да ги има, живот и здраве, тези пожари, няма да се причакваме в съда кой каква поразия е направил. Надявам се да имаме една спокойна година, в която да вдигнем десницата на крака. Основната задача е свършена и всяка сутрин като ставам, си давам сметка за това - СДС е в парламента и има евродепутат", коментира Мартин Димитров. На въпрос дали си дава сметка, че малко хора се вълнуват от този вътрешен вот в СДС и от партията изобщо, той отвърна: „Там ви е грешката, ако беше така... забележете - много партии ги няма в парламента, никой обаче не става да казва, че това са партии на прехода и са изчезнали, няма такова вълнение. Докато за СДС има доста желаещи и анализатори, които постоянно се занимават с нас, което показва, че продължават да се страхуват от нас".

Сред сигналите, получени в комисията по избора, са за преместване на места за гласуване в Козлодуй и Сандански, както и за приключване на изборния ден с три часа по-рано от предвиденото, без да са гласували всички седесари в съответната община, става дума за Котел.