11 милиона руснаци пият негодна за консумиране вода
11 милиона руснаци пият негодна за консумиране вода / снимкa: БГНЕС

Около 11 милиона души в Русия, страна с огромни водни залежи, са лишени от питейна вода, каза руският вицепремиер Александър Жуков на международен форум за питейната вода в Москва, предаде АФП.

"11 милиона руснаци пият негодна за консумация вода", заяви вицепремиерът. Към август 2008 г. населението на страната беше 141,9 милиона души, уточнява АФП. "Не е случайно, че Русия е домакин на този форум, проблемите с консумацията, пречистването на водата засягат пряко нашата страна", подчерта той, допълвайки, че нещата не могат да продължават така.

През август тази година правителството прие "водна стратегия" до 2020 г., заяви Жуков, пише БГНЕС. "Това е изключително важен документ, основаващ се на възстановяването и развитието на водната система на нашата страна", допълни той. "Въпреки огромните си залежи от сладка вода, които са най-големите в света, положението със снабдяването с чиста вода в областите на Руската федерация не е добро, водата не е с достатъчно добро качество и водоснабдителната система е неефективна", каза още вицепремиерът и прикани чуждестранните инвеститори да участват в модернизирането на руската система.