Министър Дянков: България ще излезе от кризата през май 2010 година
Министър Дянков: България ще излезе от кризата през май 2010 година / netinfo

Зимата у нас ще е тежка, защото сме в самия разгар на кризата, това прогнозира вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Страната ни ще излезе от кризата някъде около месец май 2010 година, посочи още той.

Като основание за твърдението си Дянков изтъкна факта, че България следва с около 4-6 месеца закъснение ставащото в Западна Европа, а там положението започва да се оправя. Ноември декември, януари и февруари ще са най-тежките месеци на кризата.

«Ще бъде трудно за всички, но с реформите, които вече сме направили, и тези, които сега правим, аз казвам, че ние ще излезем от кризата по-рано отколкото хората – и външните и вътрешните анализатори предсказват, и това ще бъде още пролетта», каза вицепремиерът.

Според финансовият министър Бюджет 2010 ще мине на второ четене в Парламента, защото и опозицията разбира, че това е единствения възможен бюджет. Симеон Дянков подчерта още, че, ако увеличението на акциза на твърдия алкохол се приеме от депутатите, приходната част на бюджета ще се увеличи с малко над 60 милиона лева, които ще отидат за здравеопазване.