Сергей Игнатов ще е новият образователен министър
Сергей Игнатов ще е новият образователен министър / снимкa: Sofia Photo Agency
Сергей Игнатов ще е новият образователен министър
23499
Сергей Игнатов ще е новият образователен министър
  • Сергей Игнатов ще е новият образователен министър

Досегашният заместник на Йорданка Фандъкова Сергей Игнатов ще е новият образователен министър. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

От 2002 година до 2009 година Сергей Игнатов е бил ректор на Нов български университет (НБУ).

Eтo какво каза новият образователен министър минути след като получи предложението за поста: „Току-що получих предложението, аз съм не по-малко изненадан от вас. Приех го вече. Бойко Борисов го прави така, че да не можеш да му откажеш - директно. Това е изключително тежък ресор. Освен това системата се нуждае от модернизиране на всички нива, така че много добре зная каква е тежестта. Имам мениджърски опит в образованието, мисля, че това ще ми помогне. Не съм нов за системата, всъщност аз съм ректор от февруари 2002 г. на един много тежък университет, който беше в процес на изграждане, така че крачката, която правя, е много малка. В системата съм много отдавна, целият ми живот е свързан с нея".

Бюджетът за образование е най-добър в цялата рамка. Единственият начин при тези средства да се почувстваме с повече пари е реформата в системата, коментира още Игнатов. Той допълни, че няма да иска корекция на финансирането за образование за следващата година между първо и второ четене на проектобюджета. Единственият начин при тези средства да се почувстваме с повече пари е реформата в системата, категоричен беше Игнатов.

БАН е национална ценност, въпросът е - тази национална ценност да не бъде музейна ценност. Това каза в допълнение новият образователен министър. Според Игнатов академията се нуждае от сериозна реформа. По думите му ръководството на БАН се заема със задачата да модернизира структурата. Имаме добър потенциал и системата трябва да се преструктурира, каза още новият министър. Според него около 500 души ще бъдат пенсионирани в БАН. Игнатов коментира, че в научните изследвания трябва да се мине на принципа парите да се дават след като се покаже определен резултат.