Съдът остави в ареста шефовете на  комплекса в Павел баня
Съдът остави в ареста шефовете на комплекса в Павел баня / Д.Бобева

 

Районният съв в Казанлък постанови постоянна мярка за неотклонение

„ задържане под стража" на  директора на Оздравителния балнеолечебен комплекс в Павел баня - 56 годишният Никола Иванов Колев и на управителката на стола и ресторанта към комплекса- 47 годишната Нели Петрова Гезенчова. 

Мярката им бе гледана днес в продължение на три часа, в две отделни закрити заседания на Съда.

Гезенчова и Колев бяха задържани в четвъртък след обед, при проведена полицейска операция на група „Икономическа полиция"  при РПУ-Казанлък и сектор „Борба с организираната престъпност „ при ОД МВР - Стара Загора. Операцията бе ръководена  от Районната прокуратура в Казанлък.

На двамата  задържани е повдигнато обвинение  за   длъжностно  присвояване в големи размери,  престъпление по чл.202, ал.2, т.1 от НК, за което е предвидено лишаване от свобода от 3 до 15 години. 

По време на полицейската операция, при проверка в кухнята  и складовите помещения на комплекса са открити и бракувани  големи количества месо, риба и колбаси, с изтекъл срок на годност. Констатирано е също, че те са били предназначени  и са използвани за консумация от настанени по програмата на НОИ в комплекса, както и за свободна консумация в ресторанта към  него.  В друго складово помещение са намерени  големи количества  други хранителни продукти, без установен произход, производител и срок на годност.

Според заместник-районния прокурор на Казанлък Кръстин Кацаров, в хода на проверката е установено, че продуктите с изтекъл срок на годност са били приготвени след изкисване на месото във вода и водка.

Прокурорът потвърди и информации за сигнали от страна на почиващи в комплекса за стомашно-чревни разстройства.

 Близо месец е продължило наблюдението на работата на двамата задържани  от Оздравителния комплекс в Павел баня. В хода на събирането на доказателства  е установена съпричастност  и на други лица към престъпната дейност на задържаните. 

 Предстои събирането на нови доказателства за изясняване и уточняване  тежестта на престъплението. 

Към момента двамата задържани не съдейстават на разследващите, отричат и дори пречат на разследването, заявиха за „Дарик" работещи по  случая.

 След като бе прочетена новата мярка на задържаните, по искане на Обвинението, в други две отделни  закрити заседания бе гледано искането на прокурор Кръстин Кацаров за отстраняване от длъжност на задържаните. Съдия Михаил Михайлов уважи искането и отстрани от длъжност  двамата задържани. 

При евентуален протест на новата мярка спрямо задържаните, съответната жалба или искане, ще се гледат в ново съдебно заседание на 20-ти ноември в Окръжен съд- Стара Загора.  

Според запознати Никола Колев и Нели  Гезенчова поемат ръководството на комплекса в Павел баня преди половин година.

За  периода, в който те го ръководят почти  изцяло са подменени фирмите- доставчици на продукти за настанените по програмите на НОИ.

 Задържаният  Никола Колев е  от Самоков, но от дълги години живее в Габрово. В трудовата си биография има стаж и като барман. Нели Гезенчова е от Велико Търново.

Защитните  на двамата задържани са софийски адвокати.