Десислава Танева се срещна с Асоциацията на земеделските производители
Десислава Танева се срещна с Асоциацията на земеделските производители / netinfo

Всички становища и предложения на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) ще бъдат предлагани за разглеждане от депутатите в Комисията по земеделие и гори при обсъждане на законодателни промени. Това каза председателят на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева по време на първата официална среща с Управителния съвет на асоциацията. На срещата бяха представени аргументирани предложения по законопроекти, които се обсъждат в момента.

Танева поиска становищата на асоциацията да й бъдат предоставени официално, за да може да се разгледат и от депутатите в земеделската комисия. Едно от предложенията е да бъде изготвен изцяло нов Закон за подпомагане на земеделските производители, тъй като стария е поправян неколкократно. Експертите от неправителствената организация коментираха, че е много важно да се направят корекции на текстовете в закона, за да бъдат актуализирани. От асоциацията поискаха още при изготвянето на нормативни документи те да са ясни и точни, за да могат земеделските производители да ги разчитат и да спазват условията и изискванията по тях.

На срещата главният секретар на асоциацията Ивайло Тодоров коментира проблемите на фермерите, свързани с подпомагането по Схемата за единно плащане на площ. Той заяви, че е необходимо електронните карти, по които се разпределят субсидиите за обработка на земя от фонд „Земеделие", да бъдат предоставяни и на земеделските производители, за да няма застъпвания и нарушения, тъй като по този начин те ще могат да се самоконтролират. Според него най-често причината за разминаванията между площите, който земеделските производители заявяват като обработваена земя и записаното в системата за идентификация са технически грешки, а не с цел да се получат по-големи субсидии. С предоставяне на електроните карти на фермерите ще бъде решен и проблемът със загубата на част от субсидиите за обработка на земя, които се връщат в ЕС при констатиране на нарушения, смята главният секретар на асоциацията.