Избраха най-добрите проекти за Алея Първа, първа награда не бе връчена
Избраха най-добрите проекти за Алея Първа, първа награда не бе връчена / netinfo

В открития конкурс за архитектурен проект на „Алея Първа” не бе присъдена първа награда. С така нареченото „завишено второ място” беше отличена разработката на арх. Стефан Добрев - Архитектура и дизайн ЕООД. Премията за този проект е на стойност 15 000 лева. На второ място, с премия от 10 000 лева, се нарежда „Акант ДЗЗД” – Владимир Рачев. Журито присъди и две трети награди, премирани с по 5 000 лева, за арх. Лилия Петрова и „Дизарх” ООД.

При обявяване на наградите от конкурса изпълнителният директор на „Холдинг Варна” Ивелина Кънчева-Шабан съобщи, че на базата на одобрените проекти ще бъде разработена цялостна концепция за „Алея Първа”. Тя ще бъде разделена на зони, които ще бъдат проектирани от отличилите се в конкурса. Възможно е холдингът да закупи добри идеи и от останалите разработки. Всяка идея, харесана от инвеститора, ще струва 2 000 лева.

Причината да не бъде присъдена голямата награда е, че нито един от проектите не отговаря на изискванията на 100%. „Искам да убедя инвеститора, че това, което е предложено, е класа повече от досегашния проект”. Така коментира състезаващите се проекти арх. Георги Минчев, автор на подробния устройствен план на Приморски парк.

Отличеният с втора завишена премия арх. Стефан Добрев е софианец, който от 18 години работи и извън страната. Името му нашумя тази година след спечелването на конкурса за проект на пристанище Танжер. В проекта, предложен от него, се предвиждат само 0,5% застрояване на „Алея Първа”. В разработката му са заложени 1400 паркоместа, 450 от тях са надземни с много озеленяване, както и пълно укрепване на свлачището.

Проектът на арх. Добрев е изключително близък до парковата среда, коментират специалисти. Предвидени са и 7 подхода за пешеходци и велосипедисти от парка към алеята, като някои от тях ще бъдат с мост и асансьор. Строителството според проекта е ниско – 1-2 етажа, а най-високата предвидена сграда е 8-етажна. Тя ще се използва като конгресен център.  В проекта правят впечатление и 12 площада, всеки от тях с размери 33Х33 метра.  Върху тях ще има изградени тенти тип платноходни платна.

Председател на журито беше зам.-кметът на Варна арх. Венелин Жечев. Другите оценяващи са главният архитект на общината Петър Йорданов, главният архитект на Столична община Петър Диков, архитектите Георги Минчев – проектант на подробния устройствен план на Приморски парк, Димитър Стефанов – председател на САБ–Варна, Атанас Ковачев – декан на Факултет „Екология и ландшафтна архитектура” към Лесотехнически университет–София, проф. Иван Никифоров – ръководител на екипа, изготвящ проекта за нов общ устройствен план на Община Варна, Марин Митев – представител на „Холдинг Варна” АД, френският урбанист Фредерик Кутон, инженерите Александър Витанов и Людмил Икономов, както и председателят на Обединено гражданско сдружение Игнат Раденков.