Включват 15 библиотеки от областта в Глобални библиотеки-България
Включват 15 библиотеки от областта в Глобални библиотеки-България / netinfo

15 библиотеки от Област Сливен са одобрени за включване в първата фаза на програма „Глобални библиотеки - България". От Община Сливен са в списъка са включени Регионална библиотека „Сава Доброплодни" - обучителна база по програмата, библиотеката при читалище „Зора" и библиотеките при читалищата в град Кермен и селата Бяла, Крушаре и Старо село. От Община Нова Загора са одобрени библиотеката при читалище „Диньо Сивков" и библиотеките при читалищата в село Баня и село Асеновец. Библиотеките от Община Котел - общинската библиотека „П.Матеев" и тези при читалищата в село Стрелци и село Кипилово. От Община Твърдица - библиотеките при читалищата в Твърдица, квартал Козарево, град Шивачево и село Сборище.

За участие в първия етап на проекта са одобрени 455 обществени библиотеки от 234 общини на страната. Програмата цели да насърчи модернизирането на библиотеките в цялата страна, за да подпомогне приобщаването на българските граждани към глобалното информационно общество. Библиотеките-партньори ще получат достъп до интернет, компютърно оборудване и периферна техника за ползване от посетители и обучение за своите служители. 314 от предложените библиотеки са в населени места с население под 5000 жители.

Общият бюджет на програма „Глобални библиотеки - България" е 50 милиона долара, който включва 15 милиона долара грант от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс", дарение на софтуерни продукти на стойност 6 милиона щатски долара от Майкрософт, както и насрещно финансиране на стойност 29 милиона долара от централния и местните бюджети в България. През трите етапа на проекта се планира общо 900 обществени библиотеки да получат ИТ оборудване за посетителите, а 3 000 служители от тези 900 и други 700 библиотеки, анкетирани в предварителния етап на проекта, да преминат цялостна обучителна програма в периода 2010-2012 г. Програмата ще включи библиотеките в дейности по застъпничество, връзки с обществеността и фондонабиране, разгласа на новите услуги за посетители и работа в мрежа. Набирането на кандидатури от библиотеките и общините за включване във втората фаза на програмата (Етап 2010) ще започне през февруари 2010 г. Регионален координатор на програма „Глобални библиотеки - България" за Сливенска област е директорът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни" Росица Петрова.