Морава със Златен печат за уникално европейско селище
Морава със Златен печат за уникално европейско селище / netinfo

Свищовското село  Морава получи "Златен печат" за уникално европейско селище. Отличието бе връчено на официална церемония в София. Отличието "Златен печат" се присъжда от неправителствените организации "Официално представителство на уникалните селища в Европа" и "Европейски форум на експертите". Номинациите се правят от  известни български учени и творци с международно признание, които притежават златни отличия за приноса си към българската наука и култура.

Село Морава, както и другите български селища, получили такова престижно отличие, ще бъдат презентирани пред международните институции и донори в културните центрове и търговските ни представителства в европейските столици през следващите месеци. Досега такива отличия са получили общо 165 градове и села в цяла Европа. Село Морава е номинирано заради това, че притежава уникално историческо наследство и полага усилия за запазване на културни дейности.

Отличието бе връчено на  кмета на селото Георги Георгиев. С печата могат да се подпечатват всички представителни документи на Морава в кореспонденцията с институциите в страната и чужбина. Заедно с печата кметът Георги Георгиев получи грамота и  златна значка. Връчени му бяха и сребърни значки, които да раздаде на спонсори и дарители, помогнали за развитието на селото.

Морава е второто село в община Свищов, което получи отличието "Златен печат " за уникално европейско селище. През месец септември, също на официална церемония в София, наградата  бе   присъдена  и на село Вардим, което е забележително с резервата за редки птици, острова с вардимски дъб, боевете, които са се водили в миналото на това място, и заради археологическите находища от римско време.