Белгийски саксофонист свири на  Live Zara Jazz 5
Белгийски саксофонист свири на Live Zara Jazz 5 / netinfo
Белгийски саксофонист свири на Live Zara Jazz 5
23019
Белгийски саксофонист свири на Live Zara Jazz 5
  • Белгийски саксофонист свири на Live Zara Jazz 5

Концертът, музикантите и... саксофонът

За първи път в концертната поредица Live Zara Jazz ще звучи саксофон. В петото издание на старозагорските джаз вечери на живо, публиката ще може да види и чуе белгийския саксофонист Бернар Гюо. Гюо пристига в България заедно с българския си колега и приятел, пианиста Събин Тодоров, който повече от 10 години живее и работи в столицата на Европа Брюксел.

Още трима изключителни музиканти допълват джаз-квинтета, който ще свири в първата делнична вечер на ноември. Зад контрабаса ще видим най-популярния български басист през последните години Веселин Веселинов-Еко. На ударните е Димитър Димитров, участвал в три от досeгашните 4 издания на Live Zara jazz. С тромпета и флюгелхорната е неизменният присъстващ във всички "заарски" джаз-вечери Венцислав Благоев. Последните двама вече могат да се похвалят, че са имали самостоятелен концерт с великия американски тромпетист и носител на 5 награди "Грами", Ренди Брекър. Това се случи преди по-малко от месец, когато Ренди участва на фестивала "Пловдсивски джаз вечери" лично по покана на Венци.

5-ят концерт Live Zara Jazz е в понеделник, 2-ри номеври, от 19:00 часа в залата на Драматичен театър "Гео Милев". В програмата зрителите ще чуят авторски композиции на Събин Тодоров и Бернар Гюо. Билети ще се продават в театъра преди началото на концерта, а редовната им цена е 8 лева. Входът за ученици е 5 лева, а за пенсионери 3 лева.  

Откритият  урок  

Организаторите на Live Zara Jazz продължават и друга тяхна инициатива - провеждането на безплатен уъркшоп по импровизационна музика или, иначе казано, открит урок. В този уъркшоп младите старозагорски музиканти ще имат възможност непосредствено да общуват с петимата изпълнители от Live Zara Jazz 5. Събин, Венци, Бернар, Веско и Митко ще се опитат  да разкрият на присъстващите една малка част от тайните на магията, наречена джаз. Който иска, може да се качи на сцената и да посвири с професионалистите. „Правим този урок за музиканти, но това не означава, че залата е затворена за останалите посетители. Напротив, всеки, който желае, може да присъства и да участва", казва Венци Благоев. Освен това младите музикални таланти на Стара Загора ще могат да разберат от Бернар Гюо или Събин Тодоров как и къде могат да учат музика в Белгия.

Откритият урок ще се проведе в деня на концерта 2-ри ноември (понеделник) от 17:00 часа в залата на Драматичен театър "Гео Милев". Входът за уъркшопа е свободен.

Дарик радио е медиен партньор на Live Zara Jazz.