17 000 деца жертви на неадекватно медицинско обслужване в САЩ
17 000 деца жертви на неадекватно медицинско обслужване в САЩ / снимка: БГНЕС

Липсата на адекватно здравеопазване може да е допринесла за смъртта на около 17 000 американски деца през изминалите две десетилетия, сочат данните от изследване на детския център към световноизвестния медицински институт "Джон Хопкинс", предаде АФП.

Проучването, което ще бъде публикувано в Journal of Public Health, беше съставено от повече от 23 милиона болнични досиета от 37 щата между 1988 и 2005 г. Изследването стига до заключението, че децата без здравна осигуровка е далеч по-вероятно да отстъпят пред болестта за разлика от онези, които имат медицинско покритие. "Ако сте дете без осигуровка, сериозно болен сте и се наложи да постъпите в болница, е 60% по-вероятно да не оживеете, отколкото болното дете в следващия град, което има осигуровка", заяви Физан Абдула, водещ автор на изследването и детски хирург в Хопкинс.

Изследването беше публикувано в навечерието на усилен дебат в Съединените щати, свързан с увеличаване на достъпа до здравни грижи за неосигурените американски граждани. Американският президент Барак Обама иска от Конгреса да одобри реформите до края на тази година за реализирането на ключова кампания, която ще предостави здравни грижи на 47 милиона американци или 15% от населението, които в момента нямат никакво медицинско покритие, допълва БГНЕС. Американският президент твърди, че реформите ще съкратят наполовина разходите за здравеопазване, като в противен случай те може да достигнат 1/5 от БВП на САЩ до 2013 г.