Очаква се МС да обсъди Бюджет 2010
Очаква се МС да обсъди Бюджет 2010 / снимка: Sofia Photo Agency
Очаква се МС да обсъди Бюджет 2010
22917
Очаква се МС да обсъди Бюджет 2010
  • Очаква се МС да обсъди Бюджет 2010

Очаква се кабинетът да гласува окончателния вариант на Бюджет 2010 г., преди да бъде изпратен за разглеждане от Народното събрание. По Закон срокът, в който кабинетът трябва да представи на депутатите макрорамката за следващата година за обсъждане, е 31 октомври.

В проектодокумента е записано намаляване на осигуровките с два процента и замразяване на пенсиите и заплатите в бюджетната сфера поне до средата на следващата година. Данъците няма да се вдигат. Заради скок в акциза върху тютюневите изделия обаче, от догодина ще поскъпнат цигарите.

Бюджет 2010 г. е планиран при спад на икономиката от два процента догодина. Целта е да се постигне балансиран бюджет - тоест приходите и разходите да са еднакви. Въпреки че няколко поредни години страната ни води политика на излишъци, каквато е записана и в Бюджет 2009 г., е по-вероятно тази година да завърши с дефицит, според повечето специалисти.

Финансовият министър Симеон Дянков обаче неведнъж е заявявал, че правителството има възможност чрез оптимизиране на разходите и повишаване събираемостта на данъците да постигне нулев баланс. Дянков неведнъж е заявявал, че Бюджет 2010 г. ще бъде по-труден от тазгодишния. Затова заплати и пенсии замръзват. Все пак кабинетът предвижда добавка за старост за хората над 75 години, която ще е максимум 50 лева месечно. Държавното участие във фонд „Пенсии" се запазва.

Минималното и максималното обезщетение за безработица също остават непроменени, както и максималният осигурителен праг. От догодина много държавни служители ще останат без работа. До края на тази година 15 % от чиновниците в министерствата ще бъдат освободени.

Като цяло данъчната политика се запазва. Предвижда се обаче корпоративният данък за хазарта да скочи от 10 на 12 %. Ще се вдигне и акцизът върху цигарите, като събраните средства ще бъдат насочени към здравеопазване.