Блумбърг е политикът с най-големи разходи в предизборна кампания в САЩ
Блумбърг е политикът с най-големи разходи в предизборна кампания в САЩ / снимка: БГНЕС

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг подобри собствения си рекорд от преди четири години, изразходвайки 85,2 милиона долара за кампанията си за трети мандат 11 дни преди изборите, предадоха световните агенции.

Популярният 67-годишен милиардер изпреварва с 16 пункта демократа Уилям Томсън-младши в проучване, публикувано тази седмица и цитирано от Асошиейтед прес и ДПА. Блумбърг харчи с темпо от над 850 000 долара на ден.

Финансовият отчет, подаден в петък, обхваща разходите на кмета от 29 септември. В този период той е похарчил 20,4 милиона долара, което му е помогнало да подобри рекорда си от 85 милиона долара през 2005 година. В първата му предизборна кампания през 2001 година разходите на Блумбърг възлизаха на 74 милиона долара, припомня АП, цитирана от БТА.

В. "Ню Йорк таймс пише, че Блумбърг е на път да изразходва между 110 и 140 милиона долара преди кметските избори на 3 ноември. Това означава, че милиардерът, който сам е натрупал състоянието си, ще е похарчил над 250 милиона долара за трите си участия в избори за кмет на най-легендарния град в САЩ.

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че Майкъл Блумбърг е вложил повече собствени пари в преследване на държавен пост, отколкото който и да е друг в историята на САЩ.

Опонентът му Уилям Томсън е похарчил едва 6 милиона долара в надпреварата, предаде Ройтерс.