Полша е готова за новия вариант на американския противоракетен щит
Полша е готова за новия вариант на американския противоракетен щит / снимка: Reuters

Полша е готова да участва в алтернативния план на САЩ за противоракетен щит над Европа, за който бе съобщено миналия месец, заяви полският премиер Доналд Туск, цитиран от Ройтерс. След среща във Варшава с американския вицепрезидент Джо Байдън Туск каза, че Полша смята новия антиракетен проект за много интересен и важен, и е готова да участва в него.

На свой ред Байдън увери, че Полша е изключително важна с оглед общата световната сигурност и изтъкна, че тя е един от най-близките съюзници на САЩ, предадоха полски медии.

За разлика от стария проект, съгласно който на полска територия трябваше да бъдат разположени статични ракети прехващачи, новият план на Вашингтон предвижда монтирането на зенитни ракети върху кораби, като по този начин системата трябва да стане по-гъвкава и мобилна.

"Оценяваме това, че Полша ни подаде ръка и се съгласи да приюти елемент от предишния план за противоракетна отбрана. Също така оценяваме това, че сега полското правителство е съгласно с нас, че вече е налице по-добър вариант да се защитим от нарастващата заплаха от нападение с балистични ракети, с помощта на нови технологии и нова информация", заяви Байдън.

Той увери, че американската система за ПРО ще посрещне заплахата "с доказали се технологии и ще покрие по-голяма част от Европа, включително Полша, и ще се справя по-ефективно" от предлаганата доскоро статична система, допълва БТА.

"Казано с прости думи, нашият план за противоракетна отбрана означава по-голяма сигурност за НАТО и по-голяма сигурност за Полша", подчерта американският вицепрезидент.