Спира да работи ядрено-магнитния резонанс във Второ ДКЦ?
Спира да работи ядрено-магнитния резонанс във Второ ДКЦ? / netinfo

Ядрено-магнитният резонанс /ЯМР/ във Второ ДКЦ в Добрич временно да бъде изведен от експлоатация - такова предложение ще бъде поставено на гласуване в Общинския съвет на предстоящата сесия на 27 октомври. От докладната записка на зам.-кмета Надежда Петкова става ясно, че разходите, направени за апаратурата през последните три години са в размер на 297 000 лева, а приходите от нея са 172 000 лева. Това означава, че апаратът е работил на загуба от самото си пускане в действие. 

Освен това по мнение на специалисти месечно трябва да се извършват около 200 прегледи за да е икономически ефективното използването на ЯМР. За пример може да се посочи, че през април 2008 година са направени едва 46 прегледа. В предварителните разчети пък не е взета пред вид необходимостта от  периодична подмяна на някои скъпоструващи части от апарата, като например експандер  /охлаждаща глава/, подмяната която се налага на всеки 416 работни дни и е на стойност 36 422 лева.

В момента апаратурата не работи, защото е установена липса на магнитно поле. За техническа диагностика и ремонт са необходими над 70 хиляди лева.         

Заключението на водещите специалисти в областта на образната диагностика инж. Марин Тонев и инж. Румен Цончев е, че апаратът трябва да се изведе от работен режим, тъй като в момента не поддържа магнитно поле и не може да обслужва пациенти, а са напрвени  разходи за ел. енергия за  охлаждащата система, зареждане с хелий и застраховка на обща стойност 12 405 лева.  

По мнение на специалистите извеждането на апарата от работен режим не би повлияло на експлоатационната му годност при бъдещо запускане.