Великотърновският футбол остава в Б група с бюджет 300- 400 000 лева, показа срещата в Общината
Великотърновският футбол остава в Б група с бюджет 300- 400 000 лева, показа срещата в Общината / netinfo

Настоящите мажоритарни собственици на „Етър- 1924" АД Красимир Гърдев и Радослав Владев са готови да дарят свои акции не само на община В. Търново, но и на бизнесмени, които поемат конкретни ангажименти за обезпечаване на бюджета. Това стана ясно по време на дискусията за бъдещето на великотърновския футбол, организирана от кмета д-р Румен Рашев. В Ритуалната зала на Общината се събраха над 30 души между които общинските съветници Камен Алексиев, Румен Димитров, Станислав Рашков, Милен Михов и Ивайло Любенов. Там бяха още бронзовият медалист от САЩ- 94 Трифон Иванов, старши треньорът на етърци Николай Арнаудов, бизнесмените Пламен Дешков и Дончо Караиванов, ветерани и привърженици на отбора.

„Даряваме акциите, за да дадем възможност за създаване на по- добри условия за развитие на футбола. Това е мотивът ни, а не бягство от отговорност. Ако Общинският съвет не ги приема ще продължим инвестираме както и до сега, но това са възможностите ни. Няма да се откажем и при изпадане при аматьорите", каза Красимир Гърдев в отговор на въпрос на Трифон Иванов и Петър Шатров- защо джиросват акциите. Бизнесменът представи отчет, според който от създаването си до сега „Етър- 1924" е глътнал 1 519 677 лева., без периода от юли на сам, през който той и Радослав Владев сами издържат отбора и са му дали 120 000 лв. В този бюджет през седемте години на съществуване 426 000 лева са внесени от Смесеното дружество Пазари ВТ, на базата на договора с Общината, 441 000 лева е осигурила чрез свои фирми община В. Търново, 646 235 лв. Гърдев, Владев и техни кантрагенти. Красимир Гърдев добави, че с партньора си смятат да задържат 15 на 100 от акциите и да осигуряват своята част от бюджета дори и той да нарасне значително, но трябва задължително другите 85 % да са притежание на сериозни хора или институция иначе клубът ще загине.

Общинският съветник Станислав Рашков каза, че от кмета зависи футболът да се развие. Той попита риторично защо Гриша Ганчев не е дошъл да инвестира във Велико Търново и сам си отговори- защото не са предоставени условия. Същата ситуация според Рашков е и за Красимир Балъков. Едно положително развитие на футболния клуб би било прието много добре от обществеността, смята Рашков и е готов да подкрепи предложения в тази посока. Според него бюджетът трябва да се увеличи 2- 3 пъти и инвеститорите да получат възможност за печалба.

Д- р Рашев заяви, че с Красимир Балъков не се е получило преди време, защото няма как да се дават безвъзмездно терени на инвеститорите. Иво Балъков отговори, че не са искани безвъзмездно терени в комплекс „Юнак", а идеята е била изградените обекти, между които четири игрища, да станат собственост 50:50 между инвеститорите и Общината. Според кмета, обаче това не е така  и в документите е било записано, че земята изцяло трябва да станат собственост на инвеститорите. Трифон Иванов изказа мнение, че ако не се намери крупен собственик, който да осигури бюджета всеки месец ще трябва да има молби до различни бизнесмени за помощ, защото дори и 500 000 лева да осигури общината за спорт те няма да са достатъчни.

Вижда се, че Акционерното дружество не работи, заяви и Атанас Атанасов. Той призна, че преди години Общинският съвет е приел 34% от акциите, за да се помогне на Радослав Владев и Красимир Гърдев в издръжката. Според него Общината трябва да застане начело на клуба. „Спонсорите ще дават на община В. Търново, а не на Краси и Слави", коментира той и предложи да се мисли за приоритетни спортове, радващи се на общинска подкрепа. Д- р Рашев информира, че е възложил на заместника си Йордан Грозданов да проучи как стои въпроса с общинските клубове в други градове. Той обаче подчерта, че за да може Общината да отделя бюджет за клуба е необходима пререгистрация по Закона за спорта или по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, а не както е сега по Търговският закон.

Кметът не прие предложението да стане обединителна фигура за бизнесмените, които искат да отделят средства за футбол. Той декларира, че е готов да разговаря с всеки, в рамките на закона. „В момента по мой адрес се пише и говори какво ли не. Вероятно ще се стигне и до съд за разрешаване на някои от казусите. Няма как при тази ситуация именно аз да съм обединителната фигура. Нека първо си възстановя обществения кредит на доверие", заяви д- р Рашев. Той добави, че ще има и следваща среща в бъдеще, но няма да се бърза с окончателно решение. При тази ситуация „Етър- 1924" АД остава в настоящото си положение във втората половина на „Б" група, с бюджет между 300 и 400 000 лева, осигуряван от досегашните си собственици- Радослав Владев, Красимир Гърдев и община В. Търново. Що се отнася до „А" група на този етап каузата е пердута...