Нахапаният от куче Цветан Монов: Още сънувам кошмари
Нахапаният от куче Цветан Монов: Още сънувам кошмари / netinfo

55-годишният Цветан Монов беше жестоко нахапан от кавказка овчарка на 25 август, докато прави сутрешният си джогинг.

„Всяка сутрин си тичам прокрай реката. Тогава срещнах четири кучета, които се разхождаха край мен и не проявяваха агресия. Аз спрях и ходом наближих моста, който е до основите на лифта до Згориград. Отсреща се появи човек, който познавам, и каза: "Чичо Цецо това куче срещу тебе ще те изяде!". Както го каза и кучето, както си стоеше, скочи срещу мен и ме събори на земята. Другите кучета се разбягаха, ако бяха скочили и те, незнам какво да е станало.", спомня си Цветан.

Борбата продължава около 15-20 минути. „Успях да го съборя на земята, но тогава то ме захапа за левия крак. Тогава имах чувството, че костта се чупи. Бръкнах му в устата и му разтворих захапката". Цветан все пак успява да  събри кучето и го натиска на земята за шията. „В този момент някой ме потупа по рамото и каза :"Пусни ми кучето!", значи той е гледал, как щеше да ме изяде! Човекът каза:"Ерос на място!" и кучето си отиде".

Това разказва потърпевшият с вълнение в гласа. Човекът се оказава стопанина Валентин, който си отминава без да говори с пострадалия.

Цветан е откаран в болницата във Враца с множество разкъсвания по двете ръце, областта на черния дроб, гърдите и левия крак. Остава за лечение седем дни. В момента прави физиотерапия в центъра на Първа частна болница. Има множество белези и споделя, че още сънува кошмари. Не може да стиска добре с ръцете. Работи като автомонтьор, след като дълги години е бил военен. Вече не иска да вижда кучета.

След случката е посетен в болницата от съпругата на Валентин, но само толкова. Цветан, както ни увери, ще заведе гражданско дело. Проверка на Дарик установи: В РУ-Враца е образувана преписка и е извършена проверка. Същата е приключена и изпратена в Районна прокуратура, очаква се до дни наблюдаващият прокурор да се произнесе относно наличието на достатъчно данни за извършване на престъпление от общ характер.

Случаят, обаче отново ни напомня, че най-добрият приятел на човека - кучето, би трябвало да се отглежда в условия, които да не довеждат до подобни инциденти.  Следващият път може насреща да се окаже не толкова силен човек, може да е жена или дете.