Президентът връчи наградата Джон Атанасов за 2009 г.
Президентът връчи наградата Джон Атанасов за 2009 г. / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

32-годишният Мартин Вечев е носителят на наградата "Джон Атанасов" за постижения в развитието на компютърните и информационните технологии и информационното общество за 2009 г. Наградата му беше връчена от президента Георги Първанов на церемония на "Дондуков" 2.

Мартин Вечев е завършил Софийската математическа гимназия, и математика и информатика в университета Симон Фрейзър в Канада, защитава докторска степен в университета Кембридж. От 2007 г. работи в изследователския център на IBM, T.J. Watson Research Center, в Ню Йорк. Работата му е свързана c използване и създаване на нови формални методи за синтезиране и доказване на сложни конкурентни алгоритми. Резултати от неговата работа се използват в следващото поколение американски военни кораби. Автор е на 23 международни научни публикации, информира БТА.

С грамоти за принос, свързан с развитието на компютърните и информационните технологии бяха удостоени Галина Иванова, която участва в разработването на внедрени прототипи на виртуални образователни среди като Националната мрежа от виртуални библиотеки, и Росен Кирилов, преподавал в катедрата по информационни технологии и комуникации в УНСС.

Наградата "Джон Атанасов - за ученици", която държавният глава връчва от 2008 г., отново получи Румен Христов, ученик в Природо-математическата гимназия "Нанчо Попович" в Шумен.

Грамоти "Джон Атанасов - за ученици" за високи постижения в информатиката и информационните технологии  получиха Стефан Аврамов, който е завършил Природо-математическата гимназия "Васил Друмев" във Велико Търново, и Иван Георгиев, завършил математическата гимназия "Гео Милев" в Плевен.

Президентът Първанов посочи, че наградата е символ на духа, дързостта, творчеството на младите хора, тя е един от малкото знаци за поощряване от държавата на младите български таланти - една политика, на която по думите му сме длъжници вече години наред. Първанов каза, че ще подкрепя всяка идея на правителството, на парламента, на другите институции и инициативите, насочени към завръщане в България на младите ни талантливи сънародници. Държавният глава отново отбеляза, че средствата в образованието и науката не са разходи, а инвестиция и подчерта важността държавата и обществото да създадат достатъчно силни, мотивиращи предпоставки у нас за работата на талантливите млади хора, за да могат те да се завърнат в страната.

Мартин Вечев изрази желанието си за сериозна държавна инициатива за връщането на български учени от чужбина. Той посочи, че България има изключителен потенциал от млади таланти в информационните технологии, създаден от специализираните училища  и техните учители, но у нас липсва система за тяхната по-нататъшна реализация като учени от световна класа. Мартин Вечев изрази желанието си за създаване в България на изследователски център, каквито има в страни като Германия, Австрия, Испания, Италия, който да  стимулира учените за научна дейност, да помага за връщането на качествени хора от чужбина и за развитието на следващото поколение млади български учени. По думите му това вдига нивото на държавата и на университетите и спира опасното явление "изтичане на мозъци".