Шест модерни тролейбуса за Стара Загора
Шест модерни тролейбуса за Стара Загора / netinfo

Стара Загора се сдоби с шест  броя нови „соло" тролейбуси "LAZ 183". Те са с нова система на управление, нова информационна система, нисък под,  с около 30 процента по-нисък разход на енергия, разполагат и с платформа за инвалидни и детски колички, информира управителят на Общинска фирма „Тролейбусни превози" EООД Димитър Авджиев. Той присъства на тържественото освещаване на новите тролейбуси в центъра на Стара Загора.

Церемонията бе отслужена от отец Йордан от Храм „Свети Никола”, Стара Загора.

Това са първите нови тролейбуси , доставени в България по Закона за обществените поръчки, допълни  Димитър Авджиев.Решението за закупуването им е било взето преди години от Общински съвет-Стара Загора.

Общинска фирма  „Тролейбусни превози” се отдели от „Автобусни превози” заради приватизацията на дружеството  и е самостоятелна фирма от 1 септември 2006г.

В "Тролейбусни превози" работят общо 143 души, а паркът наброява 15 тролея "ЗИЛ" от 1987 г. и 9 тролея "Шкода". С новото попълнение тролеите стават общо 29 на брой.

На освещаването присъстваха кметът на община Стара Загора проф.Светлин Танчев, генералният директор на украинския холдинг "LAZ" Александър Лубко и генералният директор на завода "LAZ" Игор Малец.