В Германия използват българския мед за подобрител на китайския
В Германия използват българския мед за подобрител на китайския / netinfo

Медът трябва да се приема ежедневно, за да окаже дълготраен ефект върху здравето на човека. В България консумацията на мед се увеличава все повече, но в сравнение със страни като Германия и Франция, сме на едно от последните места по консумация на мед, каза гл. ас. д-р Динко Динков. Той представи новата си книга „Съвременни изисквания при получаване, преработка и изследване на пчелен мед".

„Постарах се да събера на едно място цялата информация, необходима за един пчелар. Книгата обаче нямаше да е факт без изключителната подкрепа на Тодор Иванов от Пчеларски център „Южен", допълни  д-р Динков.

Преди броени дни старозагорски производители на мед се завърнаха от френския град  Монпелие, където участваха в пчелното изложение „Апимондиа".

„За съжаление българското участие беше твърде скромно, участваха едва две фирми и това показва слабата подкрепа, която държавата оказва на нашия бранш", коментира Тодор Иванов.

„На изложението във Франция представихме набиращия все повече популярност кориандров  мед. Получихме добри отзиви и затвърдихме славата на България като една от страните, произвеждаща най-качествен мед", каза още Тодор Иванов. По думите му много предприятия в Германия използват българския мед като подобрител на китайския.

Тодор Иванов е председател на дружество „Липа" и   Пчеларски център „Южен". Той  организара и  традиционното изложение на мед и пчелни продукти в Стара Загора, което ще продължи до 5 октомври.