Раздадоха наградите от конкурса „Върховите достижения на българските учени
Раздадоха наградите от конкурса „Върховите достижения на българските учени / netinfo

Мария Бончева от научно-популярното списание „Осем" взе първа награда в Националния конкурс за журналисти на тема „Върховите достижения на българските учени". Наградата й бе връчена в Техническия университет в Нощта на учените от заместник-ректора на ТУ - София доц. Румен Пранчов.

Бончева участва с два свои материала - „Мадарски конник в Афганистан", посветен на историческа експедиция в Афганистан, където има местности Шумен и Варна, както и подобен на нашия Мадарски конник, който местните наричат Мадара и с „Българския Стоунхендж", посветен на археологическото откритие на Цонка Дражева, намиращо се на 4 км от Приморско и наречено Беглик тааш.

Втора награда получи Григор Николов от вестник „Сега" за материала „Химията е добре направен фокус", посветен на доц. Божидара Колева, обявена за най-добрия млад учен у нас. На трето място беше класиран материалът на Ана Илиева от сп. „Жената днес", посветен на Валерия Петкова, която провежда уникални експерименти в шведския институт „Каролинска". Нейните опити създават сетивна илюзия за размяна на телата и могат да имат приложение в областта на медицината, както и при разработката на протези.

В конкурса „Върхови достижения на българските учени" участваха журналисти от цялата страна, броят им значително надвиши миналогодишния. Журналистическите материали бяха оценени от жури в състав: председател - физикът проф. Йордан Стаменов, директор на Института по ядрени изследвания и енергетика, и членове - заместник-ректорът на ТУ - София доц. Румен Пранчов, Албена Вуцова - директор на дирекция „Научни изследвания" в Министерството на образованието, младежта и науката и Красимира Георгиева - в. "Дневник".